Čeští průzkumníci v Afghánistánu

Čeští průzkumníci v Afghánistánu - Čeští průzkumníci v Afghánistánu. | foto: Lubomír Světnička, natoaktual.cz

Čechy v Afghánistánu nemají v lásce

  • 28
Čeští průzkumníci vystřídali před dvěma měsíci své kolegy na severovýchodě Afghánistánu. Za tu dobu už v afghánských horách poznali, že ne vždy jsou v zemi vítáni. Prožili jsme i dramatické události, řekl exkluzivně pro natoaktual.cz zástupce velitele české jednotky Jindřich Starý.

Situace v provincii Badakšan, kde operuje čtyřicet českých průzkumníků z Prostějova, není ani tři měsíce po afghánských parlamentních a oblastních volbách příliš klidná.

"Speciální jednotky provádějí v provincii protidrogové operace zaměřené na vyhledávání drogových laboratoří a zabavují surové opium," vysvětlil důvody nevraživosti místních obyvatel k cizím vojákům zástupce velitele českého kontingentu Jindřich Starý.

Provincie Badakšan je přitom v pořadí třetím největším producentem opia v Afghánistánu. Strach Afghánců o úrodu opia už pocítili čeští vojáci doslova na vlastní kůži. "Po našich patrolovacích vozidlech někdo sem tam hodí i kámen a gesta místních obyvatel také nejsou vždy přátelská," popsal události Starý. - více zde

Duchovní kážou proti vojákům ISAF
Celkově jsou podle něj reakce místních na české vojáky vesměs neutrální, i když za tu dobu už několikrát jeho muži poznali, že nejsou v zemi zcela vítáni.

Důvodem jsou podle Starého afghánští duchovní. "Máme zprávy, že v místních mešitách kážou proti jednotkám ISAF, že sem přinášíme západní kulturu a šíříme křesťanství," řekl Starý s tím, že hodně lidí duchovním bezmezně věří a je schopno mírovým jednotkám škodit.

Jen během uplynulého měsíce došlo na severu Afghánistánu hned k několika ozbrojeným útokům na patroly ISAF. Neznámí útočníci nastražili výbušniny v Kunduzu i v Mazar-e-Sharif, kde při útocích tři vojáci ISAF zahynuli a několik příslušníků mírových sil bylo zraněno. - více zde

Dramatičtější události si prožili i čeští vojáci. "Nemohu  o nich mluvit, jelikož podléhají určitému stupni bezpečnostního utajení a tudíž nejsou určeny pro širokou veřejnost," konstatoval Starý.

Do údolí se základnou se vkrádá sníh
Čeští průzkumníci operují ve Fayzabádu v hornaté provincii Badakšan na severovýchodě země od letošního března. V mírové misi ISAF působí spolu s Dány a vojáky německého Bundeswehru. Na přelomu září a října čtyři desítky českých vojáků vystřídaly kolegy, kteří byli v Afghánistánu od jara. - více zde

Vedro a všudypřítomný prach během léta teď vystřídalo proměnlivé počasí včetně prudkých dešťů. Do údolí, kde základna českých vojáků leží, se už pomalu vkrádá sníh. "Třítisícové vrcholky v okolí jsou pod sněhem, který pomaličku postupuje i do údolí," konstatuje Starý. Na příchod mrazivého období je však jeho jednotka dokonale připravena. - více zde

Město Fayzabád, poblíž kterého čeští vojáci působí, leží v údolí řeky Panj v centrální části provincie Badakšan, přímo pod štíty pohoří Hindukúše. Oblast leží v nadmořských výškách od 3200 až do pěti tisíc metrů. Údolí řeky a samotný Fayzabád pak 1600 – 2600 metrů. Horský terén je mimo vyznačené cesty pro automobily prakticky neprůjezdný.

Zima trvá od prosince do března a provází jí velká oblačnost. Průměrné teploty přes den klesnou až čtyři stupně pod nulou. Mráz v noci dosahuje až 20ti stupňů. V horách platí nebezpečí lavin a teplota na hřebenech je až o 15 stupňů nižší než v údolích.

, natoaktual.cz,

Den otevřených dveří letiště Náměšť

Ve středu 1. května se na letišti Náměšť poprvé veřejnosti představí nové vrtulníky AH-1Z Viper a UH-1Y Venom. K vidění bude další letecká i pozemní technika.

Mohlo by se hodit

Video