Bush pozdravoval Klause od velvyslance

  • 12
(Od zvláštního zpravodaje) Jednotlivé rozmíšky mohou být, ale transatlantické vztahy přesto budou velmi těsné. Takový je hlavní pocit prezidenta Václava Klause z dnešního jednání George Bushe s evropskými státníky. Klaus také ujišťoval, že jeho vztahy s Bushem jsou dobré.

ZAOSTŘENO
Bush v Evropě: zprávy, analýzy, rozhovory čtěte zde

Bruselský summit NATO jasně ukázal, že rozmíšky nemohou narušit to základní, co tvoří základ západní civilizace, uvedl Klaus. "Síla je v jednotě," dodal český prezident.

Václav Klaus osobně mluvil s Georgem Bushem i americkou ministryní zahraničí Condoleezzou Riceovou. Bush českému prezidentovi vyřizoval pozdravy od bývalého amerického velvyslance v Česku Craiga Stapletona.

Bush se dále Klause vyptával na to, jak se daří jeho zemi, a poděkoval za český příspěvek k aktivitám NATO. Český prezident rozhodně odmítl spekulace, že by vztahy mezi ním a Bushem byly napjaté.

To potvrdil i premiér Stanislav Gross, který s Bushem rovněž hovořil a podle vlastních slov "ani stínem nezaznamenal, že by byl nějaký problém" ve vztazích mezi americkým a českým prezidentem.

Václav Klaus se domnívá, že jednota mezi americkými a evropskými spojenci je dnes tak silná na to, aby ji mohly nahlodat spory o zrušení zbrojního embarga Evropské unie vůči Číně.

George Bush nicméně uvedl, že s odvetnými kroky vůči EU by mohl přijít americký Kongres. - více zde


Den otevřených dveří letiště Náměšť

Ve středu 1. května se na letišti Náměšť poprvé veřejnosti představí nové vrtulníky AH-1Z Viper a UH-1Y Venom. K vidění bude další letecká i pozemní technika.

Mohlo by se hodit

Video