Britští vojáci v Afghánistánu

Britští vojáci v Afghánistánu | foto: Sgt Anthony Boocock, RLC/Crown Copyright/MOD, Reuters

Britský ministr kritizoval evropské spojence kvůli Afghánistánu

  • 4
S ostrou kritikou evropských spojenců a jejich účinkování v Afghánistánu přišel britský ministr obrany John Hutton. Členské země NATO prý v boji proti povstalcům příliš spoléhají na Američany a Brity.

Ostatní evropské země podle Huttona "příliš spoléhají na Američany", že právě oni nadále ponesou hlavní část úkolů a odvedou za ostatní "černou práci".

Jde doposud o nejhlasitějších kritiku za poslední měsíce, kdy britští představitelé opakovaně apelovali na své spojence z NATO, aby v Afghánistánu dostáli svým závazkům.

"Potřebujeme doplnit síly, které nám v této chvíli na scéně chybějí," konstatoval Hutton a vyzval evropské spojence, aby do Afghánistánu vyslali více svých vojáků.

Pokud země jako Itálie, Německo a Francie nevyšlou do mise více vojáků, dojde podle Huttona k podkopání vztahů s nastupující administrativou Baracka Obamy.

Pentagon chce v následujících osmnácti měsících své síly v Afghánistánu zdvojnásobit. Do země by tak mělo přijít dalších 30 tisíc amerických vojáků.

Británie má v oblasti druhý nejpočetnější kontingent - 8 tisíc vojáků. Většina jich je rozmístěna v nebezpečných oblastech jihoafghánské provincie Hílmand.

Hutton připomněl, že ostatní spojenci mají své jednotky rozmístěny v klidnějších částech země a jejich činnost je omezena tak, že nemohou být nasazovány do bojových operací. Naopak Británie má v Afghánistánu tolik vojáků, co Francie, Itálie a Německo dohromady a britští vojáci se účastní těch nejtvrdších bojů.

, natoaktual.cz

Video