Bitevníky odlétly na cvičení do Turecka

Šest bitevníků L-159 Alca českého vojenského letectva odletělo ze základny v Čáslavi na velké cvičení Severoatlantické aliance Air Meet do Turecka. Cvičení začíná v sobotu a potrvá do 16. září. Čeští vojáci budou působit z letecké základny Konya.

"Je to druhé představení našich letounů na takhle velkém cvičení," řekl velitel českého letectva Ladislav Minařík. Cvičit se bude podle něj především společné působení vzdušných sil armád Severoatlantické aliance.

Za bitevníky, které odlétly včera, odcestuje ještě pozemní personál a potřebný materiál vojenskými letadly An-26 a Tu-154. Součástí cvičení je totiž také výcvik pozemního personálu k obsluze a přípravě letadel NATO, takzvaném "Cross servicing" neboli schopnosti obsluhovat i stroje jiných spojeneckých států.

V loňském roce se letadla L-159 předvedla na podobném cvičení v Polsku. "Tam byli naši úspěšní, tak si to zopakují i v Turecku," podotkl Minařík.

Cvičení NATO Air Meet 2004 se zúčastní více než 80 taktických proudových letadel různých typů, tři radarové letouny AWACS, tři vzdušné palivové tankery a více než 2000 lidí z členských zemí NATO.


Den otevřených dveří letiště Náměšť

Ve středu 1. května se na letišti Náměšť poprvé veřejnosti představí nové vrtulníky AH-1Z Viper a UH-1Y Venom. K vidění bude další letecká i pozemní technika.

Mohlo by se hodit

Video