Bezpečnostní rada řešila obranu unie

Bezpečnostní rada státu se dnes seznámila s materiálem shrnujícím plány na společnou obrannou a bezpečnostní politiku Evropské unie. Podle České republiky by tato společná politika měla být doplňující k systému Severoatlantické aliance.

„Rozhodně by neměla být jejím konkurentem,“ poznamenal náměstek ministra zahraničí Petr Kolář. Česko má podle něj zájem podílet se aktivně na tvorbě této politiky.

"Nejde nám o dublování aktivit a nechceme, aby projekt bezpečnostní a obranné politiky byl v rozporu s našimi euroatlantickými zájmy a prioritami," vysvětlil Kolář. Uvedl, že především Francie v současnosti zastává názor, aby unie v budoucnu byla i po obranné a bezpečnostní stránce soběstačnou.

Také ministr obrany Karel Kühnl zdůraznil nutnost toho, aby se evropská obranná politika doplňovala se Severoatlantickou aliancí. Podle něj je zásadní, aby členské státy unie i NATO nebyly nuceny pro každou organizaci budovat jiné jednotky. "Na to nemáme zdroje a prostředky stejně, jako je nemá žádná evropská země," dodal.

Jedním z plánu společné obranné politiky Evropské unie je i vznik bojových skupin, takzvaných "battlegroups". K roku 2007 by jich mělo vzniknout devět, některé na národní úrovni, jiné mezinárodní. více ZDE

Česká republika jedná o společné bojové skupině s Německem a Rakouskem. Náměstek Kolář poznamenal, že vnímá obavy některých politiků ze společného vojenského postupu s německými vojáky. "Já jsem příslušník úplně jiné generace. Pro mne je to naopak něco, co symbolizuje naši emancipaci a vnitřní sebevědomí," dodal.


Video