Ukrajina nabídla české armádě své vojenské letouny.

Ukrajina nabídla české armádě své vojenské letouny. | foto: Profimedia.cz

Armáda zváží nabídku na ukrajinská letadla

Ukrajina nabídla české armádě využívání svých vojenských letadel pro strategickou přepravu. Armáda podle ministra obrany Karla Kühnla nabídku zváží. S ukrajinskými přepravci už totiž má zkušenosti.

S nabídkou na využití vojenských letounů pro strategickou přepravu materiálu a vojáků do misí přišel během své úterní návštěvy Česka ukrajinský ministr obrany Anatolij Hrycenko.

Podle českého ministra obrany Karla Kühnla armáda takovou nabídkou určitě zváží. S ukrajinskými přepravci už totiž má dobré zkušenosti. Podle Kühnla jde o reálnou možnost, jak řešit přepravu vojáků do misí a jejich zásobování.

"Základní podmínkou pro strategickou přepravu je její spolehlivost a rychlá dostupnost. Závisí na ní například akceschopnost bojových skupin Evropské unie," řekl pro naktoaktual.cz Kühnl.

Česká republika by si podle Kühnla mohla letouny půjčovat na základě smluvních podmínek za nějakou částku nebo podle dohody. Ukrajina české armádě nabízí například letouny Iljušin, Tupolev a další různé druhy stojů Antonov.

Česká armáda sice plánuje nákup nových transportních letounů, ale ne pro strategickou přepravu. Oslovila několik výrobců, aby nezávazně prozkoumala nabídky. Nové letouny chce zařadit do výzbroje až po roce 2010. - více zde

O nákupu vlastních strojů pro strategickou přepravu neuvažuje. Důvodem je fakt, že pořízení několika velkých transportních letounů by bylo příliš drahé.

Podle Kühnla je proto výhodnější si stroje pronajímat. Podobně postupuje i většina členských zemí NATO.

Ukrajinský ministr obrany Anatolij Hrycenko během po jednání s Kühnlem poznamenal, že každá členská země NATO se ve své armádě specializuje na určitou oblast. Ukrajina by tak podle něj mohla být členským státem aliance, který zajišťuje leteckou přepravu.

, natoaktual.cz

Video