Operace Activ Endeavour ve Středozemním moři.

Operace Activ Endeavour ve Středozemním moři. | foto: Archiv Jagello 2000

Arabské země se zapojí do mise NATO ve Středozemí

  • 9
Izrael a dvě arabské země Alžírsko a Maroko se společně zapojí do mise NATO ve Středozemním moři. Válečné lodě aliančních zemí od roku 2001 hlídkují ve Středomoří a chrání civilní plavidla před možnými útoky teroristů.

Operace Active Endeavour je námořním příspěvkem Severoatlantické aliance do boje proti mezinárodnímu terorismu. Mise zahrnuje monitoring námořních operací a lodí v oblasti. Od roku 2003 navíc alianční lodě chrání nevojenská plavidla proplouvajících Gibraltarským průlivem.

O zapojení Izraele, Alžírska a Maroka informovali představitelé NATO bezprostředně po jednání členských států aliance se sedmičkou zemí takzvaného Středomořského dialogu v marockém hlavním městě Rabatu.

Neformální schůzka v Rabatu byla historicky prvním jednání států NATO a partnerů v arabské zemi. "Cílem neformálního semináře nebylo přijmout nějaké závěry, ale především zdůraznit, že takzvaný Středomořský dialog není jen výmyslem aliance, ale že jde o společenství, z jehož členství mají prospěch všechny zúčastněné země," uvedl český velvyslanec při NATO Štefan Fülle.

V Rabatu zástupci 26 členských zemí NATO s partnery ze sedmi středomořských států jednali o oblastech a formách dalšího rozšíření spolupráce.

Sedmičku států středomořské oblasti zastupují Izrael, Jordánsko, Egypt, Tunisko, Alžírsko, Maroko a Mauritánie. Program Středomořský dialog byl zahájen v roce 1995 a jedním z jeho cílů je rámcově vytvořit podmínky k řešení palestinsko-izraelského konfliktu.

Podle českého velvyslance Fülleho schůzka potvrdila, že NATO i země Středomořského dialogu chtějí daleko více posílit vzájemnou spolupráci. "Existuje řada zajímavých návrhů, o kterých budeme dále jednat. Rýsují se i společné akce," uvedl Fülle s tím, že je zatím předčasné o konkrétních plánech hovořit.

Jedním z hmatatelných kroků je podle něj fakt, že aliance umožní zástupcům středomořských zemí přístup do Vrchního velitelství aliančních sil v Evropě v belgickém Monsu. "Budou mít přístup k nejvyššímu velení spojeneckých sil a řada dalších kroků bude následovat," nastínil Fülle.

, natoaktual.cz

Den otevřených dveří letiště Náměšť

Ve středu 1. května se na letišti Náměšť poprvé veřejnosti představí nové vrtulníky AH-1Z Viper a UH-1Y Venom. K vidění bude další letecká i pozemní technika.

Mohlo by se hodit

Video