Vrtulník s prezidentem Bushem nad New Orleans

Vrtulník s prezidentem Bushem nad New Orleans - Prezident Bush z vrtulníku obhlíží zaplavené New Orleans. | foto: Reuters

Amerika žádá NATO o pomoc pro oběti hurikánu

  • 41
Spojené státy oficiálně požádaly Evropskou unii a Severoatlantickou alianci o naléhavou pomoc pro oběti hurikánu Katrina. Prezident Václav Klaus a premiér Jiří Paroubek se v pondělí kvůli živelní pohromě v USA setkali s americkým velvyslancem Williamem Cabanissem.

Paroubek předloží velvyslanci konkrétní nabídku pomoci. Podle vládního návrhu poskytne Česko Spojeným státům finanční pomoc ve výši 25 milionů korun. Vláda uvažuje také o vyslání záchranářů do New Orleans. - více zde

USA zároveň dostávají nabídky humanitární pomoci pro oběti hurikánu Katrina z mnoha dalších zemí.

V nejnovějším seznamu asi 50 dárcovských států, který s odvoláním na údaje amerického ministerstva zahraničí zveřejnila agentura AP, figurují také Česká republika a Slovensko.

Severoatlantická aliance oznámila, že od Washingtonu obdržela žádost o pomoc v podobě potravin. NATO koordinuje pomoc od svých členských států a do Washingtonu vyslalo svého důstojníka.

Evropskou unii požádal Washington o pokrývky, lékárničky s první pomocí, vodu a potraviny pro postižené, oznámila Evropská komise. Ta bude také koordinovat pomoc od členských států EU a Británie jako předsednická země Unie bude zprostředkovávat kontakty.

Nejvyšší nabídky pomoci pro USA přicházejí z ropných států, například emirát Katar slíbil 100 milionů dolarů. "V nynějších obtížných podmínkách ujišťuje lid a vláda státu Katar lid Spojených států o své plné podpoře a nabízí pomoc postiženým oblastem na jihu USA," cituje AP z katarské nabídky.

"Doufám, že to Američanům připomene, že máme ve světě přátele a jsme členy jedné komunity," řekla k tomu americká ministryně zahraničí Condoleezza Riceová.

,

Video