Pasivní sledovací systém Věra.

Pasivní sledovací systém Věra. | foto: Lubomír Světnička, natoaktual.cz

Americký vlastník výrobce radaru Věra chce vyrábět v Česku

  • 3
Americká společnost Rannoch Corporation, která nedávno koupila pardubického výrobce pasivních radarů Věra, plánuje významné rozšíření východočeského závodu. Společnost se odhodlala k přesunu části výrobních linek z americké Alexandrie do Pardubic. Zároveň prý významně navýší investice.

"Do majetku Ery budeme určitě investovat, plánujeme dokonce dramatické navýšení. Navíc už jsme začali pracovat na přesunu některých našich operací, například výroby senzorů, z Alexandrie do Pardubic," sdělil serveru Euro OnLine viceprezident Rannochu Michael Gundling.

Rannoch a Era si až donedávna konkurovaly v oblasti civilní kontroly vzdušného prostoru. Americká společnost začala o koupi pardubické Ery vyjednávat letos v červnu a 30. října oznámila záměr tuzemskou společnost koupit, připomíná server s tím, že celkovou hodnotu transakce zatím obě firmy tají.

Vedení Rannochu podle Eura popírá, že by cílem fúze bylo zlikvidovat konkurenci. "Zařízení Ery jsou skutečně na světové úrovni. Navíc v ní pracují opravdu prvotřídní inženýři s dlouhodobými zkušenostmi s radarovými technologiemi. My chceme navázat na úspěchy, kterých už firma dosáhla," uvedl Gundling.

Věra je takzvaný pasivní sledovací systém. To znamená, že sám nevysílá, ale pouze přijímá a zpracovává signály. Dokáže objevit přítomnost cizího radaru a určit jeho typ, aniž je sám odhalen. Může najednou sledovat až 200 letounů a dokáže velmi přesně stanovit vzdálenost a výšku cíle. Radiolokátor je modernějším nástupcem známého systému Tamara.

Sledovací systém Věra by příští rok mělo využít také NATO. O Věru projevily zájem mimo jiné Čína, Egypt, Malajsie, Pákistán, Austrálie či Vietnam. Jednu testovací verzi koupily Spojené státy a systém získalo i Estonsko.


Video