(Ilustrační snímek)

(Ilustrační snímek) | foto: Michal Sváček, MAFRA

Unie vydavatelů se už nedělí na deníky a časopisy, sekce ztratily smysl

  • 0
Unie vydavatelů na lednové valné hromadě zrušila dělení na deníkovou a časopiseckou sekci. Toto historické dělení ztratilo původní smysl, píše server Médiář. „Na současném mediálním trhu ovlivněném stále intenzivnějším nástupem digitálních technologií jsou hlavní zájmy vydavatelů deníků a časopisů téměř ve všem totožné,” vysvětlil pro Médiář výkonný ředitel profesní asociace Václav Mach.

„Po dvanáctiletém fungování se stávající komorový systém, kdy byla Unie vydavatelů rozdělena do dvou sekcí, ukázal jako nevyhovující, protože v důsledku vývoje na trhu dochází ke spojování deníkových a časopiseckých vydavatelství,“ dodal Mach.

Změnu schválila valná hromada unie 23. ledna. Podle nových stanov zvolila řídící orgán unie - devítičlennou správní radu i tříčlennou kontrolní komisi. Odhlasovala rovněž rozpočet.

Unie se letos například zaměří na ochranu zájmů vydavatelů v oblasti evropské a domácí legislativy či na výzkum trhu a podporu nových dat o tiskových titulech. 

„Cílem je poskytovat o tisku data nejen na úrovni „reálných uživatelů“, jak je tomu v současném výzkumu čtenosti, ale také o celkovém počtu kontaktů mezi čtenáři a tiskovými médii, což jsou údaje, které se stále více uplatňují u jiných, zejména digitálních, mediatypů,“ zdůraznil podle serveru předsedající valné hromady a dosavadní předseda správní rady unie Petr Marek.


Video