| foto: Mediahub

Udělal si legraci z polského prezidenta na Facebooku. Policie mu prohledala byt a sebrala počítač (video)

Podezření ze "znevážení prezidenta Polské republiky" byl oficiální důvod, proč ve středu ráno vtrhla do bytu neznámého uživatele internetu polská policie a zabavila mu jeho notebook. Na Facebooku umístil zábavné video z YouTube s názvem  "Pijany prezydent Andrzej Duda kradnie kwiaty spod pomnika Romana Dmowskiego". Nešlo o nic přeborného. Někdo prostě natočil polského prezidenta Andrzeje Dudu, jak klade věnec k pomníku, a pak to pustil pozadu, takže prezident vypadá, jako by věnec kradl. Na YouTube.com do středy pobralo dva měsíce staré video přes 350 000 zhlédnutí. Ve čvrtek dopoledne už to bylo skoro 700 000. 

Video se stalo podezřelým právě až poté, co se objevilo na Facebooku. Někomu se to nelíbilo a nahlásil jej na policii. Na Twitteru se dokonce objevil originál udání na prokuraturu. Podle něj se člověk, který video umístil na Facebook, dopustil veřejného znevážení prezidenta Polské republiky. 

Prokuratura pak požádala o vydání věci a vyšetření osoby, která video na Facebook umístila. Podle webové verze deníku Gazeta Wyborcza se tak stalo ve středu ráno. 

Vyjádření polského prezidenta a vývoj kauzy naleznete v tomto článku


Video