| foto: Wikipedia/YouTube/koláž Bohumil Vrána, Mediahub

Týden v médiích: Malý nástěnkář opět zlobil. Parlamentní listy přistiženy při činu, překvapivě kradou!

Co všechno se dá koupit za dvě stě korun a co za třista? Kdo zastaví Parlamentní listy, co nového přinesl cirkus Jaromíra Soukupa a co na to Michal Horáček?

Člověk si říká, jestli ještě vůbec má smysl rozčilovat se nad tím a rozhazovat rukama, nebo přijmout fakt, že Parlamentní listy jsou stálicí české mediální žumpy a kradou, kradou a kradou. Publicista Ivan Brezina se rozhodl, že se s tím nesmíří, a na webu G.cz zveřejnil článek Stop kanibalům z Parlamentních listů! Hlavní součástí textu je dopis, který zaslal řediteli společnosti Our Media Janu Holoubkovi (tedy vydavateli Parlamentních listů), kde jej vyzývá ke stažení svých čtyř článků, které Parlamentní listy použily bez jeho svolení. Podle slov známého publicisty nejde ani tak o něho samotného jako spíš o vykrádání textů ostatních kolegů a celkový způsob fungování Parlamentních listů, který z profesního hlediska označil za dno.

Bohužel není ani prvním a asi ani posledním, který nařkl Parlamentní listy z nekalých praktik, takže se nedá očekávat, že by jejich pochybnému jednání jen tak odzvonilo. Nejpozoruhodnější na tom všem ale je promptní odpověď ředitele Holoubka. A takřka okamžité stažení textů. Ivan Brezina to na svém profilu okomentoval slovy:  "Okamžitě poté, co jsem redakci PL odeslal mail s žádostí o stažení ukradených článků, slíbili, že to udělají. Tím krádež bezelstně přiznali. A ani slovo omluvy, všimněte si," a my nemůžeme nesouhlasit.

S přelomem roku přichází jako obvykle i novoroční výprodeje. V naší redakci jsme si položili otázku, co všechno se dá pořídit za tři sta korun, odpověď jsme nalezli na webu Bestdarky.cz, kde se kolem tří stovek pohybuje například teleskopický obušek, alkohol tester nebo třeba houpací síť. Jaromír Soukup ale dobře ví, že si za tři stováky může pořídit i umělce. Jestli jste si někdy kladli otázku, kde bere ve svých pořadech tak důvěryhodné a spontánní publikum, zde je odpověď. Fandění Zemanovi chce totiž opravdový kumšt a nejen ledajaké ochotničení.

Další skvělou praktikou, kterou Soukup používá, aby si pojistil ty "správné" reakce toho "autentického" publika, ukazuje video z natáčení pořadu Aréna Jaromíra Soukupa.  Janusz Konieczny k videu na Facebooku uvádí: "Na natáčení pořadu Aréna Jaromíra Soukupa byla přivedena skupina osob, která se pokoušela vzbudit dojem fanoušků Miloše Zemana, a kterou pořadatelé evidentně znali a veřejně ji vyvolali jako "skupinu SPO." Za povšimnutí stojí to, že lidé ze skupiny SPO nebyli kontrolování ochrankou na rozdíl od sympatizantů Michala Horáčka. Někteří Horáčkovi sympatizanti navíc nebyli dovnitř ani vpuštěni."

Skupina SPO očividně řádí i na “těch internetech”. Jak jinak si chcete vysvětlit výsledky ankenty iDNESu?

Ale dost o Zemanovi. Máme přeci i jiné kandidáty na prezidenta, které si Jaromír Soukup tak rád zve do svých pořadů a od kterých dostává čarokrásné dárky. Myslíte si, že dál už to eskalovat nemůže? I vy malověrní, jen počkejte, co přinese příští týden...

A teď vážná věc. Všimli jste si někdy, že Empresa media i Economia začínají na "E"? Empresa platí tři sta korun za natáčení pořadu, Economia dává dvě stovky na hodinu. Příliš mnoho podobností nás nutí k zamyšlení, jestli jde jen o pouhou náhodu, nebo je za tím vším hlubší záměr.

V médiích ani reklamě se totiž nic neděje náhodou. 

Tak už snad radši tradiční trubec na konec.


Video