| foto: TV Prima, Mediahub

Svět podle Putina - Prima odvysílá sérii rozhovorů s Vladimirem Putinem od Olivera Stona

Televize Prima přinese čtyři hodiny rozhovorů s ruským prezidentem Vladimirem Putinem, které natočil režisér Oliver Stone. Kontroverzní seriál Svět podle Putina (The Putin Interviews) nabízí týden po americké premiéře na kanálu Showtime.

"Čtyři díly odvysíláme pouze v premiéře a jedné repríze o tři dny později. Všechny části odvysíláme během čtyř po sobě jdoucích dní," uvedl v dnešní tiskové zprávě Filip Budák z TV Prima. 

Politicky vysoce angažovaný filmař Oliver Stone zaznamenal rozhovor, o který se snažilo mnoho novinářů, poseděl s ruským prezidentem Vladimirem Putinem a promluvil s ním mezi čtyřma očima. Většina setkání proběhla v únoru tohoto roku. Stone mimo jiné pokládá Putinovi otázku: „Proč Rusko ovlivňovalo volby?"

Stone je považován za jednoho z nejkontroverznějších režisérů v Hollywoodu, je kritikem americké politiky po celá desetiletí. Sám Stone popsal čtyřhodinovou sérii tímto způsobem: „Není to klasický rozhovor – otázka a odpověď. Putin je jedním z nejdůležitějších vůdců světa, a pokud Spojené státy prohlásily, že je nepřítelem – velkým nepřítelem, tak myslím, že je velmi důležité si poslechnout, co říká on."

Producentským partnerem projektu je Fernando Sulichin, který s Oliverem Stonem spolupracoval již dříve na filmech o Hugovi Chávezovi, Fidelu Castrovi a dalších. Posledním Stoneho počinem byl snímek „Snowden“, filmové vysvětlení rozhodnutí Edwarda Snowdena, které vedlo k úniku tajných informací. Stone se se Snowdenem v Rusku opakovaně setkal. Některé režisérovy návštěvy do Ruska byly také spojeny s rozhovory s Putinem. Mluvil s ním sice původně jen o Snowdenově aféře, aleo vzešla z toho důvěra pro sérii dalších rozhovorů. Stone uskutečnil rozhovory s Putinem více než desetkrát během dvou let, nejvíce však v únoru po prezidentských volbách v USA. Putin poskytl pro americká média v posledních letech jen malý počet rozhovorů, včetně interview pro CBS a CNN. Produkce však prezentuje Stonovy rozhovory jako výjimečně rozsáhlé – dokonce je přirovnává k rozhovorům Davida Frosta s Richardem Nixonem před čtyřiceti lety.

Vladimir Vladimirovič Putin je prezidentem Ruské federace. V březnu 2012 zvítězil v prvním kole prezidentských voleb. Předtím zastával funkci ruského prezidenta již po dvě funkční období mezi lety 2000–2008. V letech 1985–1990 byl činný jako agent KGB ve východním Německu. Od roku 1998 do roku 1999 působil jako ředitel Federální služby bezpečnosti. V letech 1999–2000 a pak 2008–2012 vykonával funkci předsedy vlády. Ideologický základ, kterým je určována podoba politického systému v Rusku v období Putinovy vlády, bývá označován jako putinismus.

Série rozhovorů s Putinem:
19. 6. 20.00 – Svět podle Putina (1)
20. 6. 20.00 – Svět podle Putina (2)
21. 6. 20.00 – Svět podle Putina (3)
22. 6. 20.00 – Svět podle Putina (4)


Video