Komentátor a novinář Jiří Hošek.

Komentátor a novinář Jiří Hošek. | foto: Seznam Zprávy

Seznam vyhodil zástupce šéfredaktora. Hošek čelí podezření z obtěžování

  • 442
Na portálu Seznam Zprávy skončil zástupce šéfredaktora a vedoucí zahraniční rubriky Jiří Hošek. Jak uvedla mluvčí Seznamu Aneta Kapuciánová, důvodem bylo hrubé porušení pracovní kázně. Podle zdrojů redakce iDNES.cz se Hošek opakovaně dopouštěl sexuálního obtěžování.

Podle vyjádření Seznam.cz ale vdení o těchto událostech nevědělo a kroky k nápravě učinilo hned poté, jakmile bylo na situaci upozorněno. „Vedení redakce Seznam Zprávy se rozhodlo k okamžitému ukončení pracovního poměru s autorem podcastu Angličan a reportérem Jiřím Hoškem. Důvodem jeho odchodu bylo hrubé porušení pracovní kázně,“ upřesnila Kapuciánová.

Tři zdroje, které si přály zůstat v anonymitě, potvrzují, že Hošek měl opakovaně obtěžovat své kolegyně. „Posílal třeba nevyžádané fotky svého přirození,“ řekla jedna z jeho bývalých kolegyň. V redakci Seznamu sílil tlak několika žen, které si na Hoškovo chování opakovaně stěžovaly.

„V redakci o tom věděla spousta lidí, nikdo s tím nic nedělal. Pokusy o řešení ztroskotaly rychle, takže jsme jen mohly sedět a čekat, kdy nějaká fotka nebo zpráva přijde někomu dalšímu,“ řekla portálu iDNES.cz v reakci na propuštění Hoška jedna z dalších žen, která s ním pracovala. Redakce iDNES.cz se Hoška pokusila kontaktovat, ten však dosud neodpověděl.

Jiří Hošek je pětačtyřicetiletý novinář a komentátor, který se zaměřuje na zahraniční zpravodajství a sport. V současnosti byl zástupcem šéfredaktora Jiřího Kubíka a vedoucím zahraniční rubriky. Ve svém profilu zmiňuje, že je ženatý. Dříve byl zpravodajem Českého rozhlasu v Berlíně a poté v Londýně. Napsal knihy Německo v přímém přenosu a Jiná Británie.

Za sexuální obtěžování na pracovišti se považuje jednání sexuální povahy v jakékoliv formě, která je zaměstnancem vnímaná jako nevhodná nebo urážlivá. Důsledky sexuálního obtěžování jsou snížení důstojnosti nebo vytváření nepřátelského prostředí.

Ochrana před sexuálním obtěžováním je upravena v antidiskriminačním zákoně, který obsahuje definici a prostředky soudní ochrany. V Česku však neexistují ucelené statistiky o celkovém počtu případů. 

Podle výzkumu ministerstva práce a sociálních věcí z roku 2005 se se sexuálním obtěžováním na pracovišti setkalo 28 procent žen a 22 procent mužů. Nejčastějšími formami jsou podle zprávy verbální útoky na osobní život, sexuální narážky, vtipy a poznámky. „Alarmující je fakt, že v 15 až 23 procentech případů jsou iniciátory tohoto chování nadřízení muži,“ konstatuje zpráva.


Video