Fanoušci v restauraci U Zábranských v Praze sledují semifinále olympijského...

Fanoušci v restauraci U Zábranských v Praze sledují semifinále olympijského hokejového turnaje Česko - Rusko (23.2.2018) | foto: Petr Topič, MAFRA

Restaurace za přenosy platí televizním operátorům i autorským svazům

  • 35
Sportovní fanoušci mají nyní fotbalové Euro a čekají je olympijské hry či Tour de France, které mohou buď sledovat doma nebo v nedávno otevřených sportbarech či restauracích. Když chce ale majitel restaurace fanoušky přilákat, musí si připlatit.

Televizní operátoři nabízejí pro majitele restaurací a sportbarů speciální balíčky. O2 TV má službu Premium, ve které podnikatel platí měsíčně za jeden televizor 4 283 korun, respektive o 950 korun méně, pokud se upíšete na dva roky. Pro každý další televizor si musí připlatit necelou stokorunu. Podle mluvčího O2 TV Davida Solnaře má tuto službu od O2 TV zakoupenou přes 2 500 restauračních zařízení.

Mluvčí doplnil, že problémy s nelegálním vysíláním v restauracích ve větší míře zaznamenávali kolem roku 2015, kdy O2 začala přenášet sportovní přenosy. Provozovatelé restaurací často nevěděli, že musí mít zakoupený speciální tarif. Nyní je podle Solnaře pirátské vysílání i díky větší osvětě sporadické, ročně se jedná jen o jednotlivé případy.

Také operátor Telly, který se specializuje na sportovní přenosy, má pro sportbary či hospody speciální podmínky. Ceny za možnost vysílat sportovní utkání se ovšem v případě Telly stanovují individuálně.

„Celková cena je pro provozovatele sportbarů a restaurací vždy individuální. Odvíjí se zejména podle velikosti daného restauračního zařízení a počtu televizorů,“ řekl pro iDNES.cz marketingový ředitel Telly Jan Schöppel.

Majitelé sportbarů a restaurací ale neplatí jen operátorům. Musí počítat i s poplatky pro autorské svazy, z nichž nejznámější je Ochranný svaz autorský (OSA).

„Pokud je v restauraci televizní přijímač, ze kterého majitel restaurace pouští program hostům, je nutné s OSA uzavřít licenční smlouvu, která obsahuje souhlasy i za autory a umělce zastupované dalšími kolektivními správci jako Intergram, Dilia, OOA-S a OAZA,“ popsal předseda představenstva OSA Roman Strejček.

Platit se bude za všechny dovezené mobily, řekl šéf OSA v Rozstřelu

Sazebník OSA má sedmnáct stran. „Autorská odměna se počítá podle počtu reprodukčních zařízení a zohledňuje se velikost obce, ve které se restaurace nachází. Pro výpočet autorské odměny se vychází z počtu reprodukčních zařízení (počet televizorů, rádií, reproduktorů). Také záleží na velikosti obce, ve které je provozovna umístěna,“ doplnil Strejček.

A uvedl, že například za televizor určený převážně k pouštění sportovních přenosů v obci, kde žije 80 tisíc až tisícovka obyvatel, zaplatí provozovatel 659 korun bez daně měsíčně. „Cena je za všechny kolektivní správce, z toho 218 korun připadá na autory hudby zastupované OSA,“ upřesnil.


Video