| foto: Wikipedia, Mediahub

Propouštěním Rozhlas ušetří miliony, peníze půjdou i na zvýšení platů

  • 0
Český rozhlas ruší 116 pracovních míst. Většina zaměstnanců, kteří zůstanou, se může těšit na zvýšení platu. Na mzdy má jít 33 milionů korun, píše server Mediář.

Český rozhlas ušetří redukcí pracovních míst 63 milionů korun. Z nich právě 33 milionů půjde napřesrok do zvýšení platů, přičemž 27 padne na plošnou valorizaci mezd, zbylých šest milionů pak na vybrané individuální případy.

Ruší se 116 pozic. „V podstatě všichni dotčení podepsali dohodu,“ informoval podle serveru Mediář generální ředitel René Zavoral. Dodal, že převážná část propuštěných zaměstnanců skončí k 30. září. „Na prstech jedné ruky spočítáme počet pozic, které skončí až k 31. prosinci,“ dodal pro server Zavoral. Podle něj zbude po optimalizaci v Českém rozhlasu kolem 1 400 pozic a navýšení mezd se má dotknout 1 350 z nich.

Zvyšování výplat je odstupňováno podle stávajícího platu. „Nedojde k navýšení mezd žádnému kolegovi ani kolegyni v top managementu, nedojde k úpravě mezd lidem ve středním managementu, ale určitě do té skupiny spadnou vesměs všichni na třetím stupni řízení, kterých je v Českém rozhlasu (z vedoucích) nejvíc. A ti mají plat do 50 tisíc korun a jich se valorizace mezd už dotkne,“ přiblížil podle serveru generální ředitel.

Vedle plošné úpravy mezd chce Zavoral od října řešit i individuální úpravy mezd v dlouhodobě podfinancovaných divizích a odděleních, která se potýkají se značnou vnější konkurencí.

Pokud se podaří udržet dosavadní trend hospodaření, mají řadoví zaměstnanci dostat k listopadové výplatě mimořádné odměny.


Video