| foto: Mediahub

Recenze: Kuchařské pořady na Streamu? Láďa Hruška a Babica mají lacinou konkurenci!

Na Stream.cz ví moc dobře, že aby mohl konkurovat televizním stanicím, musí být jejich tvorba jiná. Musí být kontroverzní a mnohdy hodně za hranou. Skvěle se mu tento model osvědčil s Kanceláří Blaník. A po lobbistech se producenti Stream.cz vrhli do vaření.

Vaření s Mírou je noční můra všech, kdo se o vaření alespoň trošku zajímají. Je to devátý kruh pekla pro vyznavače domácích vývarů a pečení vlastního chleba. Roman Mrázik alias Míra Hejduk je esence všeho špatného z Ládi Hrušky i Jirky Babici kombinovaný s žumpou receptů z Mimibazaru. Pořadů o levném vaření je mnoho, ale Vaříme s Mírou je v téhle kategorii dohnán ad absurdum. Představte si ten nejhnusnější recept, který vás napadne, přidejte k tomu oplzlé vtipy a pokud se vám neudělá špatně, užijte si další epizodu tohoto kulinářského pekla! Připravte se na práci s polotovary (a pouze těmi nejlevnějšími), se salámy, které maso neviděly ani na etiketě a kečup raději rovnou kupujte v Makru, budete ho potřebovat hektolitry.

Tady by recenze na tento pořad mohla klidně skončit. Jenže nic není tak spálené, jak to vypadá. Vaření s Mírou dělá ta samá produkce, která zároveň pracuje na jiném pořadu o vaření, který uvádí Stream.cz - Luxus na talíři. Vše co jsem doposud řekl o Vaření s Mírou otočte přesně o 180 stupňů a dostanete Luxus na talíři. České recepty zde vaří Robert Mikluš za využití těch nejdrazších zahraničních surovin (hovězí maso z Kobe, 5000 Kč/kg). Zásadně k tomu využívá poslední novinky (nebo alespoň pro běžného diváka novinky) gastro světa, jako je vaření souse vide, či uzení v domácí miniudírně.

První díly Luxusu na talíři provázely obrovské vlny nevole, protože tento “kuchař” si dovolí vyhodit skoro celou rybu jen proto, že z ní využije jen dva centimetrové filety. Takhle nevaří ani v tří hvězdičkové michelinské restauraci a ve Francii je plýtvání potravinami v pořadech trestný čin.

Samotného mě první díl zvedl ze židle, protože mi přišlo nereálné, že by někdo investoval tolik energie a peněz (studio a způsoby vaření vypadají skutečně luxusně a profesionálně) jen kvůli obyčejné satiře. Ale spletl jsem se a to naprosto. Luxus na talíři a Vaříme s Mírou jsou dva naprosté extrémy televizních pořadů o vaření. Stream se nebál investovat nemalé prostředky, aby vytvořil pořady, které jsou velice čistou a profesionální satirou na veškeré pořady o vaření, kterých najdete jen na českém televizním trhu stovky. A povedlo se mu to! Svědčí o tom obrovská sledovanost obou pořadů, stejně jako tisíce fanoušků na facebookových profilech.

Jenže něco mi říká, že tohle je jen začátek, že tím Stream.cz sleduje něco více. Indícií je dost - stačí sledovat hašteření obou “kuchařů” na Facebooku a pokud ani to by vám nestačilo k tomu, abyste byli podezřívaví, tak stačí dodat, že na obou pořadech dělá skoro stejný tým jako na Kanceláři Blaník…
A já se už teď moc těším, co za těmito pořady ve skutečnosti je a doufám, že se to brzy dozvíme!

Aktualizace: Stream.cz se rozhodl obě své kuchařské show propojit v jednom sitcomu. Více informací najdete v naší aktuální zprávě. 

Oficiální anotace Vaříme s Mírou:
Další svérázná cooking show z produkce internetové televize Stream.cz, která tvoří protipól snobskému vaření Roberta Mikluše z pořadu Luxus na talíři.

„To, že se můj pořad jmenuje Vaříme s Mírou, má dvojí důvod. Jednak budete vařit se mnou (já se totiž jmenuju Míra) a jednak budeme vařit opravdu s mírou. To znamená jednoduchý rychlý jídla, který by měly potěšit i vaše peněženky. Já vařim pro normální lidi za normální peníze, a ne nějaký designový miniporcičky pro milionáře. Vaření s Mírou se prostě vyplatí," říká o svém pořadu Roman Mrázik alias Míra Hejduk.(Stream.cz)

Aktuální hodnocení na ČSFD: 78%

Oficiální anotace Luxus na talíři:

Česky, ale dokonale. Kuchařská show, ve které Robert Mikluš předvádí klasické české recepty, ale v moderním pojetí a z prvotřídních surovin. Záštitu nad pořadem převzal Pražský kulinářský institut (Roman Vaněk a Zdeněk Marcín).(Stream.cz)

Aktuální hodnocení na ČSFD: 83%


Témata: Zdeněk Marcín

Video