Pavla Gomba na snímku z roku 2010

Pavla Gomba na snímku z roku 2010 | foto: Profimedia.cz

Ředitelku české pobočky UNICEF Pavlu Gombu ocenil nejvyšší duchovní Bhútánu

  • 1
Uznání Jeho Svatosti 70. Je Khenpo, nejvyššího duchovního představitele Bhútánu, získala jako doposud první a jediná občanka České republiky ředitelka české pobočky UNICEF Pavla Gomba. Ocenění převzala v hlavním městě Thimphu.

Pavla Gomba ocenění převzala z rukou Jeho Eminence Lopena Lhengyes během monitorovací mise programů UNICEF v Bhútánu. Jeho Svatost ji ocenila za „podporu péče, ochrany, vzdělání, sanitace a zdraví pro děti v Bhútánu“.

„Toto významné uznání je především oceněním české solidarity a sounáležitosti. Lidská společnost prospívá, pokud jsou její materiální, hodnotové i duchovní aspekty v rovnováze. Česká pomoc od roku 2003, kdy jsem Bhútán navštívila poprvé, zahrnuje jak programy UNICEF, tak konkrétní pomoc jednotlivým dětským mnichům,“ uvedla Gomba.

A doplnila, že tato pomoc není jednosměrná. „I my hodnotově těžíme ze setkání s myšlenkami a duchovní inspirací, které se nám z Bhútánu dostává,“ poznamenala.

Není země, kde by se děti měly úplně perfektně, říká šéfka českého UNICEF

Programy na zajištění pitné vody, vzdělání a ochrany dětí žijících v buddhistických klášterech loni česká pobočka UNICEF podpořila částkou přesahující sedm milionů korun.

Za celou dobu spolupráce od roku 2008 hodnota podpory dosahuje 48,4 milionů korun. Tato částka například pomohla k instalaci systémů bezpečné filtrace vody v 16 klášterních školách a dvou klášterech, vybudování nádrží a vodovodního potrubí pro osm klášterních škol, instalaci tepelných čerpadel dodávajících teplou vodu do čtyř klášterních škol a dvou klášterů či školení mnichů a mnišek pro zajištění provozu a preventivní údržbu vodovodních zařízení.

Jedním z mimořádných počinů, které Pavla Gomba osobně iniciovala, byla podle tiskové zprávy UNICEF operace dětského mnicha Dorjiho Gyeltshena v roce 2019 v Praze.

„Zajištění prostředků, operačního týmu, zdravotnického zázemí i všech vstupních a pobytových víz a úředních formalit bylo náročné. Když jsem se však tento týden s Dorjim po čtyřech letech znovu setkala a viděla ho chodit, dokonce běhat a hrát jeho oblíbený fotbal, bylo to tou největší odměnou,“ svěřila se Gomba.

„I když preferuji konání dobra v anonymitě, ocenění Jeho Svatosti Je Khenpo si nesmírně cením. Je pro mne i mé spolupracovníky velkou motivací pokračovat v tom, co má největší smysl – pomoci potřebným,“ uzavřela ředitelka českého Dětského fondu OSN.

Děti chtějí Česko bez kriminality a kůrovce, každé páté chce žít v zahraničí

Dětský fond OSN (UNICEF) pracuje ve 193 zemích světa, kde dětem zajišťuje zdravotní péči, výživu, pitnou vodu a hygienu, základní vzdělání pro všechny chlapce i dívky a ochranu před násilím a zneužíváním. UNICEF je jediná organizace OSN, jejíž činnost je financována výhradně z dobrovolných příspěvků. Na programy pomoci dětem jde podle tiskové zprávy 90,3 procent všech získaných prostředků.


Video