| foto: Mediahub

Online přenos na Tyden.cz z návštěvy čínského prezidenta proběhl bez jediné zmínky o protestech. Čínští spolumajitelé museli být spokojeni

Online přenos, který v pondělí nabídl svým čtenářům web Tyden.cz, čerpal z online přenosu, který médiím poskytla agentura ČTK. Byl tak i označen. Ovšem srovnáme-li oba přenosy, pak editoři webu Tyden.cz z agenturních zpráv nezveřejňovali jakékoliv zmínky o demonstrantech, kteří se vyjadřovali proti čínskému prezidentovi a čínské vládě. Naopak, zprávy byly vylepšovány pozitivními twitterovými statusy mluvčího prezidenta.

Při pohledu na online přenos ČTK, jak jej médiím poskytovala agentura a jak nakonec vypadal na Tyden.cz, je do očí bijící, jak editoři webu, jehož spolumajitelem je čínská skupina CEFC, ignorovali všechny negativní zprávy, které se návštěvy dotýkaly:

13:50 – ČTK informuje o varování Zelených před rozpínáním čínské CEFC – Tyden.cz dává o minutu dříve fotku roztomilého čínského chlapečka vítajícího čínského prezidenta, pak fotografii přistávajícího letadla a status Jiřího Ovčáčka na Twitteru.

14:02 – ČTK přináší zprávu o aktivistech nahrazujících čínské vlajky - Tyden.cz informuje, že čínský prezident vystoupil z letadla.

14:12 – 14:28 – Série zpráv ČTK o incidentech mezi „vítači“ a odpůrci – Tyden.cz dává fotografie čínských novinářů a „vítačů“ čínského prezidenta.

15:26 – ČTK informuje o transparentu s Havlem a Dalajlámou – Tyden.cz záhy publikuje twitterový status Jiřího Ovčáčka. O transparentu ani písmenko.

18:09 – 18:18 – ČTK informuje o novém centru v Praze, které bude informovat o lidských právech v Číně – Tyden.cz přináší fotografii obou prezidentů v neformálním oblečení, statusy Jiřího Ovčáčka na Twitteru a informaci o tom, jaké je menu na večeři v Lánech.

Za celý včerejší online přenos se objevila jen jediná informace o demonstrantech proti příjezdu čínského prezidenta a to ve vloženém videu ČTK. Nejspíš si toho, ale editoři Tyden.cz jenom nevšimli. 

Dnes online přenos na Tyden.cz pokračuje. Alespoň před přípravou tohoto článku ve stejném duchu jako včera.

Jen připomeňme, že vydavatelem webu Tyden.cz je společnost EMPRESA MEDIA, a.s. a 49% podíl v EMPRESA MEDIA, a.s. vlastní čínská společnost CEFC China Energy Company Limited. Ta má, například podle informací zveřejněných na webu Hlidacipes.org, vazby na vojenskou čínskou rozvědku.


Video