Jaromír Soukup na snímku z března 2016

Jaromír Soukup na snímku z března 2016 | foto: Petr Topič, MAFRA

Soud zahájil insolvenční řízení s agenturou Médea Jaromíra Soukupa

  • 38
Soud zahájil insolvenční řízení proti mediální agentuře Médea, jejímž menšinovým vlastníkem je podnikatel Jaromír Soukup. Soudce o něm rozhodl ve středu po poledni na návrh společnosti Lipian Trade, informuje server INFO.CZ

„Měl být podán návrh společnosti – o jejíž existenci jsme se dnes dozvěděli – která údajně koupila pohledávky za 80 tisíc korun, přičemž o žádném postoupení jsme nebyli informováni,“ reagoval pro INFO.CZ Jaromír Soukup. 

„Tyto pohledávky evidujeme jako uhrazené. Jistě jsme připraveni situaci vyřešit jednáním, složením do úschovy, opětovnou platbou či podobným normálním obchodním jednáním. Návrhu nerozumím a považuji jej za neoprávněný a zcela zřetelně společnost poškozující. Výše pohledávek, které jsou uváděné, jsou zcela marginální, a návrh na insolvenční řízení je zcela zbytečný a šikanózní,“ dodal pro web Jaromír Soukup.

Řízení bylo vyhlášeno kvůli neuhrazené faktuře za inzerci do časopisu Harmonie za přibližně 16 tisíc korun. Pohledávku u soudu uplatňuje společnost Lipian Trade, které ji postoupila společnost Muzikus. Lipian Trade, kterou vlastní podnikatel Jindřich Král, ve svém podání dodává, že další pohledávky po splatnosti mají vůči Médee například společnosti Smart Events či firma zabývající se odkupem pohledávek Artur Collina. I v těchto případech jde o pohledávky v řádu tisícikorun, respektive nízkých desetitisíců.

Věřitel nicméně podle webu tvrdí, že Médea měla podle poslední zveřejněné účetní závěrky závazky po lhůtě splatnosti ve výši 351 milionů korun a argumentuje, že například „Česká televize má za dlužníkem významné pohledávky v řádech milionů korun, které jsou po lhůtě splatnosti déle než tři měsíce, přičemž dlužník není schopen tyto pohledávky řádně hradit.“

„Jde o moji obchodní záležitost, nemám důvod k tomu cokoliv říkat,“ uvedl pro INFO.CZ Jindřich Král.

Mediální agentura Médea funguje jako zprostředkovatel při zadávání reklamy mezi firmami a médii. Soukup ji převzal koncem 90. let a vybudoval z ní jednoho z hlavních hráčů na českém trhu. Většinovým majitelem agentury je skrze společnost Rainbow Wisdom Investment čínská společnost CITIC, druhým největším akcionářem je Jaromír Soukup. 


Video