| foto: Jeden svět / Jeden svět 2018, Mediahub

Jeden svět: Toto není falešná zpráva. Přijďte na debatu!

20. ročník tradičního festivalu Jeden svět se tentokrát zaměřuje na tzv. falešné zprávy. Součástí přehlídky dokumentárních filmů o lidských právech je i doprovodný program – v Olomouci i s účastí HlídacíPes.org.

„Zvykli jsme si volit jednoduchá a líbivá řešení a jednat pod vlivem emocí. Právě zjitřené emoce ve společnosti jsou živnou půdou pro populisty, kteří sami sebe označují za bojovníky vůči systému, jejž považují za překonaný,“ říká ředitel festivalu Jeden svět Ondřej Kamenický.

Hlavním tématem letošního ročníku je politika a média – vliv fake news. Z programu zmiňme film Švéd v žigulíku, příběh o švédském manažerovi Bo Inge Anderssonovi, prvním cizinci, který kdy vedl ruský automobilový kolos AvtoVAZ. Dále snímek Mečiar, ve kterém dokumentaristka Tereza Nvotová skrze pohled na kontroverzního slovenského expremiéra vypráví i příběh své rodné země.

Film Náš nový prezident bude 15. 3. posledním snímkem promítaným na olomoucké části festivalu. Popisuje vliv ruské propagandy a po jeho projekci bude následovat diskuze i s účastí redaktorů HlídacíPes.org. V baru Klid v ruchu se koná přednáška o dezinformacích a metodách, jak s nimi bojovat.

Text v plném znění najdete webu Hlídacípes.org - Žurnalistika ve veřejném zájmu. Jeho autorem textu je Ladislav Matoušek.


Video