Náhled nového vzhledu iDNES.cz

Náhled nového vzhledu iDNES.cz | foto: iDNES.cz

Více obsahu v moderním vzhledu. Portál iDNES.cz se čtenářům představuje v novém

Zpravodajský portál iDNES.cz po několika letech nabídne novou podobu. Zjednodušuje strukturu, zvyšuje podíl obsahu a klade větší důraz na moderní formáty. „Reflektujeme trendy, a přesto zachováváme to, co mají čtenáři rádi,“ říká k redesignu šéfredaktor Matyáš Kaiser.

V první fázi prošla změnou domovská stránka iDNES.cz a její hlavní části – Zpravodajství a Sport. Nově budou mít všechny rubriky jednotný vzhled. Designéři kladli důraz zejména na přehledný obsah a přístup k nejdůležitějším sdělením. Mezi novinky se řadí úprava formátu fotografií, boxy s nejnovějšími zprávami či výběr nejčtenějších článků. Řadí se podle trendů či času. „Rozšiřujeme hlavní nabídku tak, aby v ní čtenáři našli to nejlepší od zpravodajství přes publicistiku, sport až po společenské dění,“ vysvětluje šéfredaktor iDNES.cz. Postupně ve sjednoceném designu uvidí čtenáři všechny magazínové přílohy a další přidružené produkty.

„Hned po kvalitě a rychlosti je pro nás při tvorbě textů klíčová také přehlednost. Nově jsme proto zavedli takzvanou drobečkovou navigaci pod naším logem. Lidé budou vždy vědět, v jaké rubrice jsou a jak se mohou dostat dál. Kladli jsme velký důraz na uživatelsky vstřícný design, a také na testování,“ dodává Kaiser.

Vybraná část čtenářů tak měla možnost vyzkoušet nový vzhled v předstihu a napsat k němu připomínky, které tým vývojářů reflektoval. Velký důraz klade nový iDNES.cz na mobilní verzi. Ta má výrazně přehlednější navigační lištu a od desktopové verze se bude lišit jen minimálně. Data ukazují, že stále více lidí konzumuje obsah na mobilních zařízeních, každý další vývoj se tak bude ubírat směrem k jednotnosti vzhledu. „V další fázi se budeme věnovat i detailům článků ve snaze zlepšit uživatelský komfort čtení,“ upřesňuje šéfdesignér iDNES.cz Luboš Krupiczer.

Sport představí své autory a nové datové analýzy

Výraznou obměnou prošla domovská stránka sportovního zpravodajství, která se strukturou přiblížila titulní straně celého portálu iDNES.cz. Horní části už nedominuje jedna hlavní zpráva, ale větší prostor dostal zmíněný přehled nejnovějších a nejčtenějších článků.

Sportovní redakce iDNES.cz si zakládá na rychlém online zpravodajství i na kvalitních autorských textech. Obě části novinářského řemesla mají na nové titulní straně své zastoupení. V nově založené sekci nazvané Doporučujeme upozorňuje redakce na nadčasové rozhovory, reportáže či analýzy, které by v záplavě rychlého zpravodajství neměly zapadnout. Tato část titulní strany je doplněna přímými odkazy na přehledy textů všech předních autorů.

Třetí silnou oblastí, kterou nová titulní strana akcentuje, jsou statistiky a data. Vedle tabulek, žebříčků a výsledkových přehledů zde nově dostane prostor moderní datová analýza.

Lifestyle dostává svůj vlastní tým i místo

Neodmyslitelnou součástí portálu iDNES.cz jsou také události ze společnosti a rozhovory s osobnostmi. Dlouholetá rubrika Revue nově dostala tři vlastní pozice na domovské stránce. Tato část redakce posílila také personálně o několik kolegů. „Dlouhodobě cítíme v online prostředí poptávku po seriózním společenském zpravodajství. Víc než kdy dřív ho čtenáři najdou právě u nás,“ vysvětluje Kaiser.

Placený obsah jako vstup do světa toho nejlepšího

Vlajkovou lodí iDNES.cz a celého vydavatelství Mafra nadále zůstává sekce iDNES Premium. Na titulní straně dostává dvojnásobný prostor a v dohledné době spustíme speciální obsahovou stránku pouze pro předplatitele. „Představený redesign iDNES.cz berte jako vlaštovku, pro nás to tím opravdu teprve začíná,“ uzavírá šéfredaktor iDNES.cz Matyáš Kaiser.

Čtenáři mohou své připomínky k novému vzhledu zasílat na e-mailovou adresu redesign@idnes.cz.


Video