Účastníci manifestace před budovou Československého rozhlasu v Praze. (21....

Účastníci manifestace před budovou Československého rozhlasu v Praze. (21. listopadu 1989) | foto: ČTK

iDNES.cz připomíná výročí sametové revoluce interaktivním projektem

  • 2
Zpravodajský portál iDNES.cz spustil unikátní projekt s názvem 30 let svobody. Na speciálních stránkách iDNES.cz čtenáři najdou nejvýznamnější události a osobnosti revolučního roku 1989. Speciál k letošnímu kulatému výročí sametové revoluce vznikl ve spolupráci s deníkem MF DNES mediální skupiny MAFRA.

„Celoroční projekt přiblíží čtenářům vše, co přineslo do Československa návrat svobody a demokracie,“ popsala šéfredaktorka portálu iDNES.cz Naděžda Petrová.

Záměrem nového projektu je zároveň vyzdvihnout změny, jimiž Česká republika za 30 let od sametové revoluce, s větším či menším úspěchem, prošla – ať už jde o ekonomický rozvoj, dopravní infrastrukturu, modernizaci vzdělání, či bezpečnostní složky a další oblasti.

„V soutěžích se zajímavými cenami si čtenáři mohou vyzkoušet pojmy dobové ideologie či ruštinu. Připomeneme dnes už retro životní styl z doby před třiceti a více lety,“ doplnila Petrová.

Projekt 30 let svobody přináší řadu zajímavých rozhovorů, revolučních příběhů, rozsáhlou fotogalerii i dobové videoreportáže. Pro čtenáře je připraveno také několik historických kvízů, slepá mapa klíčových míst revoluce nebo ankety.

Symbolické završení celého projektu nastane v listopadu, tedy třicet let od začátku sametové revoluce.


Video