Policie zasahuje na náměstí Jana Palacha v Praze u nahlášené střelby ve škole....

Policie zasahuje na náměstí Jana Palacha v Praze u nahlášené střelby ve škole. (21. prosince 2023) | foto: Anna Boháčová, MAFRA

Foto měsíce dokumentuje střelbu v Praze, porota ocenila Annu Boháčovou z MAFRY

  • 0
Porota Czech Press Photo vyhlásila Foto měsíce za prosinec 2023. Nejvíce ji zaujala série snímků Anny Boháčové z vydavatelství MAFRA, která koncem prosince dokumentovala dění u Filozofické fakulty v Praze po tragické střelbě.

Prosincovým fotografiím dominovaly dvě události, kromě tragické střelby to byl i pohřeb Karla Schwarzenberga, uvedla porota na webu Czech photo.

„Byl běžný pracovní den, zrovna jsem nasedala do auta po poklidném focení na radnici Prahy 3. Ve vteřině však bylo vše jinak,“ uvedla pro web Anna Boháčová.

Doplnila, že až během cesty autem, která kvůli zácpám trvala déle než obvykle, se začalo vše ujasňovat.

„Do služby byli povoláni i všichni mí kolegové, otázkou bylo, komu se podaří na místo dorazit včas. Díky zdržení popojížděním po nábřeží jsem na místo dorazila již v době, kdy byl střelec mrtvý. Policejní pásky mě zastavily již u Právnické fakulty, avšak díky jiným průchodným cestám jsem měla možnost být svědkem dění za a v okolí Rudolfina. Skvělá byla spolupráce všech složek IZS, které pomáhaly zraněným či přesouvaly zachráněné do útrob galerie,“ doplnila.

Podle ní pak následovala jen bezmoc, spousta otázek a touha po uctění památky zesnulých. „Byl to velmi silný zážitek, který otřásl snad každým nezávisle na národnosti, věku či povolání,“ svěřila se fotografka.

Fotografie roku popisuje masakr v Buči. V Czech Press Photo uspěli i autoři MAFRA

Boháčová už dříve získala ocenění ČTK pro mladého fotografa v Czech Press Photo za sérii „Happening k masakru v Buči“ nebo cenu Canon za aktualitu „Útok na muzeum“.


Video