| foto: Mediahub

Czech Press Photo 2015: Hlavní cenu "Fotografie roku" získal Jan Zátorský z MF Dnes

Fotografie \"Uprchlíci na maďarsko-srbské hranici\" zvítězila v konkurenci více než 3700 fotografií od 278 fotografů.

"Vítězný snímek migrantů chaoticky padajících přes sebe, ve snaze překonat maďarskou hranici, v sobě obsahuje nejen žurnalistickou informaci a symboliku současné uprchlické krize v Evropě, ale je zároveň i vizálně silným obrazem připomínajícím apokalyptická malířská plátna velkých mistrů," vyjádřila se k vítěznému snímku mezinárodní porota, mezi jejímiž členy byli například Monica Allende, obrazová redaktorka The Sunday Times, Hans Jürgen Burkard, fotograf časopisu Stern, Tamás Szigeti, prezident Association of Hungarian Press Photographers nebo Antonín Kratochvíl z VII Photo Agency. "Posláním novinářské fotografie je zachytit to, co hýbe společností. Na té fotografii je všechno," dodal další člen poroty Marian Pauer.

Autor: Martin Frouz, Univerzita Karlova

Grant Prahy Czech Press Photo 2015 - roční tvůrčí stipendium pražského magistrátu na fotografování proměn hlavního města ve výši 120.000 Kč získal Martin Frouz z Univerzity Karlovy v Praze. Grant byl udělen na základě projektu, který zobrazuje opravu památníku Mistra Jana Husa na Staroměstském náměstí. V ostatních kategoriích dominovalo téma uprchlické krize. V kategorii Aktualita získal 1.cenu stejně jako hlavní cenu Jan Zátorský z MF Dnes za fotografii ze série Uprchlíci na maďarsko-srbské hranici. V kategorii Reportáž zvítězil Milan Jaroš z Respektu za fotografii ze série Exodus - cesta s uprchlíky z ostrova Lesbos do chorvatského Tovarniku. V kategorii "Lidé, o nichž se mluví" zvítězila fotografie Petra Davida Joska z Associated Press, na které je prezident republiky Miloš Zeman kryt deštníky během oslav sametové revoluce.

Autor: David Josek, Associated Press

V kategorii Sport zvítězil volný fotograf Petr Kleiner s fotografií Zimní plavci, kategorii Každodenní život vyhrál Roman Vondrouš z ČTK za snímek Havana Cars. Nejlepší portrétní fotografii měl podle rozhodnutí poroty Robert Tappert za ID portrétní fotografie z poškozených dokumentů, nalezených v lesích na srbsko-maďarské hranici.

Letošní ročník byl také poslední, kdy Czech Press Photo vedla Daniela Mrázková. Ta letos po 21 letech odstoupila z pozice ředitelky a její nástupkyní se stala dlouholetá spolupracovnice Veronika Souralová.

[chooze:gallery;value:2109]

Video