Logo Českého rozhlasu

Logo Českého rozhlasu | foto: ČRo

Radiožurnál Sport se odkládá, Český rozhlas nemůže odpustit poplatky

  • 2
Spuštění plánované stanice Českého rozhlasu zaměřené na sport a rockovou hudbu se odkládá na příští rok, píše web Médiář. Podle něho generální ředitel Českého rozhlasu René Zavoral na zasedání Rady Českého rozhlasu poznamenal, že společnost nemůže odpouštět koncesionářské poplatky.

Hlavním důvodem toho, že sportovní stanice s pracovním názvem Radiožurnál Sport bude až příští rok, je odložení letních olympijských her v Tokiu kvůli pandemii koronaviru.

O projektu nazvaném ČRo Sport Rock mluvil podle Médiáře Zavoral už před pěti lety, později se pracovní název změnil na Český rozhlas Sport. 

Loni na jaře po dobu hokejového mistrovství světa vysílal digitální Radiožurnál Sport. V roce 2018 si zase na čtvrt milionu posluchačů prostřednictvím webových stránek a mobilních aplikací naladilo digitální stanici Český rozhlas Radiožurnál – olympijský speciál.

René Zavoral na zasedání rozhlasové rady rovněž uvedl, že v rámci uvolňování opatření proti epidemii koronaviru by se chod stanic měl vrátit k normálu do konce června. Nyní víc než tisícovka zaměstnanců rozhlasu pracuje z domova. 

Zavoral rovněž upozornil, že Český rozhlas nemůže odpouštět rozhlasové poplatky. „Čelíme žádostem o jejich prominutí ze strany fyzických osob. Rovnou ale musíme konstatovat, že nejsme legislativci. My máme povinnost poplatky vybírat. Jsme připraveni k jednání o odložení plateb, ale nemůžeme cokoliv promíjet,“ podotkl podle Médiáře Zavoral s tím, že i přesto v letošních příjmech z poplatků, které jsou hlavním zdrojem financování instituce, očekává pokles.

Nakonec generální ředitel potvrdil, že byla rozpuštěna Etická komise, kterou rozhlas ustanovil v roce 2017. Čtyři z pěti členů podle serveru v březnu rezignovali, protože komise nebyla déle než rok svolána. Mluvčí rozhlasu už dříve oznámil, že nové podněty nebyly natolik závažné, aby vyžadovaly konzultaci s Etickou komisí.


Video