Lidé s transparenty podporovali před budovou Českého rozhlasu v Hradci Králové...

Lidé s transparenty podporovali před budovou Českého rozhlasu v Hradci Králové šéfredaktora stanice Vltava Petra Fischera, kterému vedení rozhlasu neprodloužilo smlouvu. Šéfredaktor Fischer, který má smlouvu do 31. prosince 2018, podle vedení rozhlasu nesplnil zadané úkoly a stanice dál stagnuje. | foto: ČTK

Stanici Vltava dočasně povede vedoucí podpory programu Hálková

  • 6
Rozhlasovou stanici Českého rozhlasu Vltava od 1. ledna dočasně povede vedoucí Podpory programu Vltavy Ivana Hálková. Na jednání Rady Českého rozhlasu v Hradci Králové to řekl generální ředitel René Zavoral. Současnému šéfredaktorovi Vltavy Petru Fischerovi smlouva končí k 31. prosinci a vedení mu ji neprodlouží.

K budově rozhlasu v Hradci Králové přišly desítky lidí, aby vyjádřily nesouhlas se změnami ve vedení stanice Vltava.

René Zavoral na návrh ředitele programu neprodloužil Fischerovi smlouvu kvůli nesplnění zadaných úkolů a pokračující stagnaci stanice.

Nového šéfredaktora Vltavy vedení rozhlasu vybere v interním výběrovém řízení. Zájemci o tuto pozici, kteří musí být zaměstnanci rozhlasu, se mohou hlásit do 7. ledna. Nový šéfredaktor by měl nastoupit od začátku února 2019.

Třiapadesátiletá Hálková bude v čele stanice podle mluvčího rozhlasu Jiřího Hošny řešit pouze provozní věci, do programových záležitostí zasahovat nebude. Hálková pracuje v Českém rozhlase 26 let, nastoupila v roce 1992 do hudební redakce pro děti a mládež. Na stanici Vltava působí od roku 2004, vedoucí Podpory programu Vltavy je od roku 2013.

Do Hradce dnes dorazil i končící ředitel Fischer. „Nebyl jsem sice na zasedání rady pozván, ale bývalo zvykem, že nový šéfredaktor se představuje radě a při odcházení, že také něco řekne. Myslím, že se jenom rozloučím. Uvidí se,“ řekl Fischer před druhou hodinou, kdy zasedání mělo začít.

Fischerovi podporovatelé měli hesla jako „Labe teče s Vltavou“ nebo „Labe a Orlice poslouchají Fischerovu Vltavu“ s odkazem na řeky Labe a Orlici, které Hradcem protékají.

„Odhaduji, že se tu sešlo 30 až 40 lidí,“ řekl svolavatel protestu Jan Hocek. Lidé, kteří se před zahájením zasedání u vchodu do rozhlasu sešli, chtěli být při jednání přítomni.

„Velmi citlivě vnímám vše, co se teď děje kolem médií. Obávám se o jejich nezávislost, proto jsem tady. Stanici Vltava poslouchám a v poslední době jsem vývoj stanice hodnotil kladně a vůbec nechápu odvolání ředitele stanice a také to, co je mu vyčítáno,“ vysvětlil Pavel Vrbický, který v komunálních volbách v Hradci Králové vedl kandidátku Pirátů a nyní je opozičním zastupitelem.

Na hradeckém zasedání Rady Českého rozhlasu by mělo být zveřejněno, kdo bude do nástupu nového šéfredaktora Vltavu dočasně řídit. Rada by také měla projednat rozpočet rozhlasu a rámcový plán činnosti na příští rok.

Za Fischera se v otevřeném dopise postavila více než tisícovka umělců, vysokoškolských pedagogů, některých politiků a dalších lidí. Fischerovi vyjádřili podporu mimo jiné kněz Tomáš Halík, režiséři Jan Hřebejk a Helena Třeštíková, filosof Václav Bělohradský, rektor JAMU Petr Oslzlý, rektor AVU Tomáš Vaněk, ředitel Národní galerie Jiří Fajt nebo ředitelé opery Národního divadla Petr Kofroň a Silvia Hroncová.

Fischer výtky vedení rádia odmítl jako neopodstatněné. Podle něj pro reformu vysílání stanice Vltava nedostal dost času ani slíbenou podporu.


Video