Generální ředitel Českého rozhlasu René Zavoral na snímku z března 2016

Generální ředitel Českého rozhlasu René Zavoral na snímku z března 2016 | foto: Michal Růžička, MAFRA

Zavoral žádá EBU o vyloučení ruských médií, která zkreslují útok na Ukrajinu

  • 7
Generální ředitel Českého rozhlasu René Zavoral se v dopise prezidentce Evropské vysílací unie (EBU) a členům Executive Board EBU za rozhlas připojuje k požadavku veřejnoprávní vysílací společnosti Ukrajiny (UA:PBC) na pozastavení členství EBU ruským médiím, která zkresleně informují o útoku Ruska na Ukrajinu.

„Pro Český rozhlas, který ctí hodnoty média veřejné služby a chrání je, je zcela nepřijatelné, aby mezi členy EBU patřila prokremelská média, která dlouhodobě nectí objektivitu, nestrannost, vyváženost a názorovou pluralitu,“ píše René Zavoral.

Doplnil, že Channel One Russia a Rossijskoe Teleradio vysíláním pošlapávají vše, na čem je založena existence veřejnoprávních médií i Evropské vysílací unie, tedy svobodu, demokracii, a nezávislost.

Český rozhlas proto vyzývá vedení EBU, aby se požadavkem veřejnoprávní vysílací společnosti Ukrajiny (UA:PBC) co nejvážněji zabývalo a velmi zodpovědně jej zvážilo,“ uvedl dále Zavoral v dopise.

Zároveň připomněl, že rozhlas podporuje i požadavek ukrajinských kolegů na vyloučení Ruské federace z Eurovision Song Contest 2022.

Hudba není politika. Rusko se smí zúčastnit letošní Eurovize

„Česká republika má jako nástupnická země Československa sama traumatizující zkušenost s ruskou agresí z roku 1968. I u nás stejně jako na Ukrajině tehdy umírali nevinní lidé kvůli rozpínavosti totalitního režimu. Proto nechceme a nebudeme zavírat oči před bezprecedentním útokem Ruské federace na svobodný a svrchovaný stát, před krveprolitím a válkou, kterou na půdu Evropy přinesla zvůle kremelského režimu,“ připomněl dále ředitel veřejnoprávního rozhlasu.

V dopise rovněž poznamenává, že invaze Ruské federace na Ukrajinu je smutným a varovným opakováním historie, před kterým není možné strkat hlavu do písku.

René Zavoral loni v dubnu obhájil potřetí funkci místopředsedy Rozhlasového výboru Evropské vysílací unie (EBU).

Ve čtvrtek zaslal Zavoral i dopis generálnímu řediteli veřejnoprávní vysílací společnosti Ukrajiny (UA:PBC), ve kterém vyjádřil podporu jménem svým i jménem všech zaměstnanců Českého rozhlasu.


Video