Z vernisáže výstavy Zůstaňte u svých přijímačů! Sto let rozhlasu v paměti národa | foto: Český rozhlas

Stoletou historii rozhlasu mapuje i výstava se vzpomínkami pamětníků

  • 0
Český rozhlas u příležitosti 100. výročí od zahájení vysílání otevřel i výstavu s názvem: Zůstaňte u svých přijímačů! Sto let rozhlasu v paměti národa. Venkovní výstava představuje stoletou rozhlasovou historii prostřednictvím vzpomínek pamětníků z projektu Paměť národa. Expozice vznikla ve spolupráci s organizací Post Bellum a Prahou 6.

„Těší mě, že Český rozhlas mohl společně s organizací Post Bellum v rámci našeho dlouholetého projektu Paměť národa připravit výstavu rekapitulující 100 let rozhlasu právě v příbězích pamětníků,“ uvedl generální ředitel Českého rozhlasu René Zavoral.

Doplnil, že připomínat historii, varovat či oživovat vzpomínky je jedním z hlavních úkolů každého média veřejné služby.

„Tato inspirativní výstava na Praze 6 dokládá hrdinské činy rozhlasových redaktorů, techniků i dalších zaměstnanců, které se nesmazatelně zapsaly do dějin naší země,“ upřesnil Zavoral.

Výstava přináší výběr těch nejzajímavějších příběhů devíti pamětníků z projektu Paměť národa, jejímž hlavním koordinátorem je organizace Post Bellum. Vypráví o důležitých momentech, jak se rozhlas protnul s jejich životy. Někteří z pamětníků strávili v rozhlase většinu pracovního života, jiní vstoupili do rozhlasové historie nakrátko.

Nejstarší z příběhů se odehrává ve válečných letech, nejnovější je ryze současný. Výstava tak autenticky vykresluje, jak rozhlasové vysílání během uplynulého století významně ovlivňovalo životy lidí v naší zemi.

Český rozhlas rekapituluje 100 let existence v obrazové knize Rozhlasto

„S tím, jak jsem se při přípravě výstavy nořil hlouběji do pamětnických příběhů, které se týkaly rozhlasu, především pak kritických okamžiků v květnu roku 1945 a během srpnové okupace roku 1968, tím víc obdivuju obrovské nasazení lidí – redaktorů, režisérů, techniků a dalších rozhlasáků, ale také lidí z vnějšku, kteří přišli v nejtěžší chvíli rozhlasu na pomoc a riskovali tak své životy kvůli tomu, aby se do éteru mohly šířit svobodné informace,“ popsal kurátor výstavy a správce portálu Paměť národa Michal Šmíd.

Výstavní panely jsou doplněny QR kódy, které umožní pustit si dobové zvukové záznamy, které oživují vzpomínky pamětníků. Audio nahrávky také lze přehrát na audioportálu mujRozhlas.

Venkovní výstava v Technické ulici na Praze 6, v areálu univerzit ČVUT a VŠCHT, je návštěvníkům volně přístupná až do 31. července.

Po výstavě v technickém muzeu rozhlas odhalil historii i na Google Arts & Culture

Český rozhlas letos slaví 100 let od zahájení pravidelného vysílání, kdy začala v pražských Kbelích vysílat soukromá společnost Radiojournal. U příležitosti jubilea rozhlas připravil i programy pro veřejnost, jako byl například koncert v Riegrových sadech, novinky ve vysílání, knihu s názvem Rozhlasto či unikátní výstavu v Národním technickém muzeu.


Video