| foto: Mediahub

Fond budoucnosti udělil ceny za reportáže o okupaci i roku 1989

  • 0
Česko-německý fond budoucnosti v pátek večer v Lipsku počtvrté rozdělil Česko-německé novinářské ceny reportérům, kteří pomohli k porozumění mezi oběma státy. Oceněny byly české i německé reportáže, jejichž autoři informovali „diferencovaně a bez stereotypů“ o dění na opačné straně hranice.

V kategorii text porota ocenila novináře listu Freie Presse Olivera Hacha za reportáž o potlačení pražského jara v roce 1968 a Adélu Tallisovou Dražanovou za příspěvek v Reportér magazínu Jak to prasklo v Lipsku, která líčí události a atmosféru v tomto saském městě před pádem berlínské zdi v roce 1989.

Jako nejlepší v kategorii audio byli na české straně vyznamenáni Petr Dudek, Jan Pokorný, Petr Pospíšil, Ondřej Suchan a Martin Veselovský za projekt Studio 39, který posluchače Radiožurnálu vrátil pomocí dobových nahrávek i živého vysílání do 15. března 1939.

„Od tragických událostí roku 1939 uplynulo 80 let. Pamětníci odcházejí a pro většinu mladých lidí je druhá světová válka dávnou minulostí. Proto jsme se Studiem 39 vyšli na Hlavní nádraží, abychom jej nabídli i neposluchačům rádia. Velmi si vážíme toho, že kromě nich projekt ocenila i odborná porota Česko-německých novinářských cen,“ uvedl šéfredaktor Radiožurnálu Ondřej Suchan.

Z německých novinářek si cenu odnesla Jacqueline Heneová z rozhlasové stanice MDR Sachsen za příspěvek Zatopené město o akci, kterou chtěli mladí lidé na obou stranách hranice upozornit na zatopenou obec Přísečnice, její historii a obyvatele.

Za multimediální příspěvky cenu získali Dennis Wagner a Jiří Fiedor. Wagner natočil film Citlivý člověk - románovou road movie Jáchyma Topola a Fiedor dokumentární cyklus Česko-německé století mapující posledních 100 let vzájemného soužití.

Zvláštní cenu Mileny Jesenské, která se uděluje za příspěvky věnované tématům jako je občanská odvaha, multikulturní porozumění nebo tolerance, obdržel Kirill Ščeblykin za svůj příspěvek pro Deník N Příkopy, které se táhnou dodnes, v němž analyzuje, proč nefungovalo soužití Čechů a Němců v jednom státě a jak bilaterální vztahy vypadají dnes.

Ocenění za dlouhodobou vynikající novinářskou činnost získala Alena Wagnerová, která se již řadu let zabývá kulturou a dějinami střední Evropy a česko-německými vztahy.

Česko-německá novinářská cena, která je honorována 2 000 eury (51 tisíc korun), se uděluje textovým, rozhlasovým a multimediálním příspěvkům, které pomohly lepšímu porozumění mezi oběma národy. Oceňují se ty články a reportáže, které probouzejí zájem o sousední zemi, rozšiřují poznání o její společnosti a přibližují každodenní život lidí na druhé straně hranice.

,

Video