Ilustrační snímek

Ilustrační snímek | foto: Jiří Benák, iDNES.cz

ČT bude letos hospodařit s rozpočtem 7,17 miliardy korun

  • 17
Česká televize bude letos hospodařit s výnosy a náklady 7,17 miliardy korun, což je o 235 milionů víc než byl loni. Výběr koncesionářských poplatků má letos stoupnout o 30 milionů na 5,69 miliardy korun a podnikatelská činnost vynese 901,5 milionu, tedy o 78,4 milionu korun více. Vyplývá to z návrhu rozpočtu, který ve středu schválila Rada ČT.

Rada ČT zvažovala odklad schvalování rozpočtu o měsíc, protože jej chtěla sladit s dlouhodobými podnikatelskými plány. Ty musí vedení televize upravit, protože po schválení novely zákona o DPH loni na podzim si Česká televize (ČT) bude moci další tři roky nárokovat odpočet DPH na vstupu.

Podle generálního ředitele veřejnoprávní televize Petra Dvořáka by se ale v případě odkladu rozpočtu management dostal do nepříjemné situace, protože by nemohl například zadávat výrobu pořadů, na kterou je letos určeno 2,35 miliardy korun. 

„Posouvání rozpočtu je nezodpovědné a staví nás do velmi nekomfortní situace,“ uvedl během jednání rady.

Zvýšení mezd i nová budova zpravodajství

ČT letos plánuje zvýšení mzdových nákladů o 112 milionů na 2,337 miliardy korun. Mzdy by měly vzrůst zhruba o 3,5 procenta. Investice 380 milionů budou o 65 milionů nižší než loni, loňský objem navýšil přesun některých investic z roku 2020.

Čerpání z fondu koncesionářských poplatků, který vedle výběru poplatků v daném roce obsahuje i nevyčerpané prostředky z minulosti, se má letos zvýšit o 176 milionů na 6,236 miliardy korun.

Rada naopak o měsíc odložila projednávání dlouhodobých plánů na roky 2022 až 2024. V těch vedení ČT mimo jiné počítá s vybudováním nové budovy zpravodajství na Kavčích horách za zhruba 350 milionů korun. Výstavba by měla trvat dva až tři roky a po přípravě v letošním roce by začala zřejmě příští rok. Investici má umožnit právě prodloužení výjimky na vyšší odpočet DPH.

České televizi důvěřuje nejvíce lidí od roku 2015, ukázal průzkum

Prezident Miloš Zeman loni v září podepsal zákon, podle něhož Česká televize a Český rozhlas budou moci využívat širší nároky na odpočet DPH do konce roku 2024. Jinak by tato možnost skončila se závěrem loňského roku a obě instituce by letos přišly celkem asi o 420 milionů korun.

Ustanovení se do zákona dostalo v roce 2017. Umožnilo ČT a ČRo využívat nároky na odpočty DPH ve stejném rozsahu jako komerční stanice. Veřejnoprávní televize i rozhlasy neměly dříve nárok na odpočet daně ze zboží a služeb fakturovaných jejich dodavatelem s daní na výstupu, které nakoupily pro svůj provoz a výrobu pořadů. 

Například ČT odvedla v roce 2015 podle své výroční zprávy do státního rozpočtu 593 milionů korun na DPH, a to bez nároku na odpočet.

Česká televize dosáhla nejvyššího podílu na sledovanosti za 23 let

,

Video