ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Jiří Benák, iDNES.cz

Česká televize chce příští rok ušetřit miliony

  • 10
Generální ředitel České televize Petr Dvořák předložil Radě ČT úsporný rozpočet. Ta ho totiž v listopadu vyzvala k vypracování návrhu úsporných opatření v rozpočtu na příští rok. Veřejnoprávní televize musí v příštím roce šetřit, aby její hospodaření zůstalo do roku 2024 vyrovnané.

Předložený návrh rozpočtu počítá s tím, že televize uspoří proti dlouhodobým plánům asi 200 milionů korun.

„Škrtat se bude rovnoměrně ve výrobě pořadů a v provozních, režijních a investičních výdajích. Tento rozpočet nebude znamenat zásadní snížení kvality vysílání,“ vysvětlila pro iDNES.cz mluvčí České televize Karolína Blinková.

Podle informací iDNES.cz nový rozpočet například nepočítá s připravovaným seriálem Četníci ze Znojma či třetím pokračováním minisérie Marie Terezie.

Rada ČT by navržený rozpočet měla podle pozvánky projednat na středečním jednání.

Česká televize (ČT) letos hospodaří s vyrovnaným rozpočtem 6,7 miliardy korun, tedy zhruba jako loni. Hlavní část výnosů tvoří příjem z výběru televizních poplatků, který činí 135 korun měsíčně, tedy kolem 5,6 miliardy korun.

Rada zároveň Petru Dvořákovi uložila, aby do poloviny února předložil návrh programového, technického, personálního a ekonomického plánu veřejnoprávní stanice na roky 2021 až 2024.

Hospodaření veřejnoprávní televize loni skončilo vyrovnaně s náklady i výnosy přes 6,7 miliardy korun. Proti rozpočtu schválenému Radou ČT byly náklady i výnosy nižší o 467 milionů korun.

ČT vysílá na šesti televizních programech: ČT1, ČT2, ČT24, ČT sport, ČT :D a ČT art. Zaměstnává téměř 3 tisíce lidí.


Video