| foto: Mediahub

Cannes Lions 2015: nejlepší inovace světa

Inkoust, který po třech dnech zmizí z papíru. Ponožka, která snímá vaše dítě. I tyto inovace se představí na festivalu Cannes Lions 2015.

Festival Cannes Lions před třemi lety uvedl kategorii Inovace. Šlo o reakci na boom startupů, a na festivalu se od té doby představují opravdu inovativní aktivity. Podívejte se na vybrané projekty ze shortlistů. (převzato ze strategie.sk)

OSHBOT - robot, který s námi bude nakupovat

Několik amerických společností přišlo s nápadem jak zjednodušit nakupováíní. Vznikli OSHBoti, kteří poskytují potřebné informace o produktech. OSHBot je vybavený bezdrátovým připojením, senzory a detektorem hlasu. Stačí se na něj obrátit s požadavkem a pomůže najít řešení. Nedivte se tedy, až ho ve vašem oblíbeném obchodě potkáte místo prodavače. Podobný nápad měli nedávno i v Japonsku. Tam představili robota, který prodává kávovary.

BLEDNOUCÍ INKOUST – Tento inkoust do tří dnů zmizí

Většina z nás si běžně tiskne nejrůznější dokumenty, které po splnění svého účelu často končí ve skartovači. Společnost Friends of Nature spolu s čínskou reklamní agenturou Cheil vyvinula tiskárnu, která používá mizející inkoust. Po třech dnech po něm není ani památky, papír je čistý a je možno jej znovu použít.

VOLVO LIFE PAINT - Sprej, se kterým nikdy nenabouráte

Pokud jste vášnivý cyklista, bude se vám toto hodit. Volvo s reklamní agenturou Grey London vyvinulo sprej, díky kterému vás na cestě nikdo nepřehlédne. Na první pohled obyčejná plechovka, vevnitř se však nachází transparentní barva s reflexním efektem. Stačí si nastříkat oblečení, přilbu nebo samotné kolo. Barva je smývatelná, ve dne ji nejde vidět a vydrží asi týden. Volvo se tímto snaží podpořit image výrobce automobilů, kterému záleží především na bezpečnosti.

KINETIC ENERGY SHOE – nová energie s každým krokem

V mnoha rozvojových zemích je jedním z největších problémů energie. Cesty jsou málo osvětlené a lidé si v noci musí často na cestu svítit. Na tento problém našli řešení firma Green Cross, agentura DDB Group Vietnam a Ho-Či-Minova univerzita. Vyvinuli Kinetic Energy Shoe – boty, které s každým krokem generují kinetickou energii a nabíjejí baterii, uloženou v podrážce. Podobný produkt bylo možno vidět už na Olympijských hrách roku 2012 v Londýně. Na zemi byly umístěny panely a ve chvíli, kdy po nich přecházeli lidé, vyráběly elektrickou energii.

COLORS FOR THE COLORBLIND – brýle, které barvoslepým ukážou barvy

Život bez barev si těžko dokážeme představit. Pro ty, kteří jsou o tuto krásu ochuzeni, vytvořili Valspar a Enchroma speciální brýle. Ty by měly barvoslepým ukázat barvy v plné kráse, díky speciálním sklíčkům, které zjasňují jednotlivé barevné odstíny.

OWLET - Ponožka, která sleduje vaše dítě

Malá ponožka, která sleduje dech a tep vašeho dítěte. Monitorovací přístroj využívá pulzní oxymetrii, což je osvědčená metoda pro zjišťování srdeční frekvence. Informace zachycené ponožkou jsou prostřednictvím bluetooth technologie propojené s malou základnou a ta je zároveň ukládá do cloudového úložného prostoru.

O náš zdravotní záznam začínají mít zájem technologičtí giganti jako Google, Apple nebo IBM. A jdou na to podobně – poskytují cloudový prostor, kde se budou údaje o našem zdraví ukládat. Pomůžou jim k tomu všechny oblíbené wearable zařízení, které tak rádi nosíme.


Video