ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Shutterstock

Země EU vypínají další ruské televizní stanice. Týká se to i tuzemska

  • 28
Čeští operátoři a distributoři televizního signálu nesmí v rámci boje s dezinformacemi šířit programy Rossiya RTR/RTR Planeta, Rossiya 24/Russia 24 a TV Centre International. Uvedl to Český telekomunikační úřad na svém webu s odkazem na aktualizované nařízení EU. Nařízení platí pro operátory ve všech unijních zemích.

Dosud byly mezi zakázanými TV stanicemi kanály Russia Today a Sputnik. Tuzemští operátoři většinou ruské televizní kanály vypnuli již na přelomu února a března. V té době internetové sdružení CZ.NIC zablokovalo na tři měsíce osm proruských dezinformačních webů.

CZ.NIC ukončil blokaci sedmi dezinformačních webů. Aeronet stále nefunguje

„Nově se také zakazuje provozovat reklamu na výrobky či služby v rámci obsahu vytvořeného nebo vysílaného subjekty uvedenými na sankčním seznamu,“ uvedl tuzemský regulátor.

Podle serveru Digizone signál státních stanic RTR Planeta a Rossija 24 už na začátku června odpojila francouzská satelitní společnost Eutelsat. Povinnost vypnout uvedené stanice se týká všech distribučních prostředků provozovaných v členských státech Evropské unie anebo evropskými firmami. Protože jde o přímo účinné nařízení, není nutné přijímat další opatření v členských státech.

,

Video