Patrony letošních Adventních koncertů České televize  jsou Lucie Křížková,...

Patrony letošních Adventních koncertů České televize jsou Lucie Křížková, Tereza Řezníčková, Jakub Szántó a Richard Samko | foto: Česká televize

Adventní koncerty České televize budou pomáhat už po třiatřicáté

  • 0
V neděli startují už tradiční Adventní koncerty České televize. Jedna z nejstarších tuzemských sbírek podpoří ve svém třiatřicátém ročníku další čtveřici neziskových organizací. Patrony letos jsou Lucie Křížková, Tereza Řezníčková, Jakub Szántó a Richard Samko. Sbírka dosud pomohla 132 neziskovým organizacím, mezi které rozdělila přes 276 milionů korun.

Beneficí provede diváky moderátorská trojice Ester Janečková, Jan Potměšil a Petr Hradil, a to čtyři předvánoční neděle od 17:30 hodin na programu ČT1.

První z koncertů se uskuteční v Břevnovském klášteře 26. listopadu, tedy netradičně týden před první adventní nedělí. Věnován bude Centru pro rodinu a sociální péči v Ostravě, které se zaměřuje na manželskou, rodinnou a sociální problematiku. Vystoupí skupina Jelen nebo zpěvačka Dasha.

Patronkou organizace se stala moderátorka pořadu Sama doma Lucie Křížková. „Příběhů, které potřebují pomoci je zejména během předvánočního období mnoho a jsem vděčná, že právě Adventní koncerty České televize pomáhají konat takové dobro,“ uvedla.

Druhý koncert bude patřit spolku Otevřená okna z Jindřichova Hradce, který už dvacet let podporuje osoby se zdravotním postižením v aktivním, smysluplném a důstojném způsobu života. Pražskou Loretu rozezní 3. prosince zpěvačka Lenny nebo houslový virtuóz Ivan Ženatý.

„V naší krásné zemi se naštěstí rodíme všichni rovni. Jenže ne každý má stejné možnosti a schopnosti. Jak se píše v Tóře, ‚kdo zachrání jeden život, jako by zachránil celý svět‘. Úctu a podporu si zaslouží každý, kdo asistuje těm, jejichž pomyslná křídla svazuje nějaký hendikep. A takovými lidmi je tým jindřichohradeckých Otevřených oken. Je mi ctí být jejich patronem,“ svěřil se moderátor a reportér zahraniční redakce zpravodajství České televize (ČT) Jakub Szántó.

Další podpořenou organizací bude Cesta životem bez bariér sídlící v Paběnicích nedaleko Kutné Hory.

„Advent je pro mě čas, kdy jsme všichni otevřenější, vstřícnější, víc vnímáme druhé a dobíjíme se pozitivní energií. Tohle je pocit, který jsem zažila v Kutné Hoře, v zázemí Cesty životem bez bariér. Jsou to lidé, kteří takovou energii vytvářejí každý den. Věřím, že jakákoliv pomoc přináší vzájemnou sounáležitost, jež otevírá obzory. A to nikdy nemůže být na škodu,“ řekla patronka a moderátorka zpravodajství ČT Tereza Řezníčková.

Diváci budou moci organizaci přispívat 10. prosince při koncertu na pražském Vyšehradě, kde vystoupí například skupina Fleret nebo hudebník Ondřej Brzobohatý.

Štědrý večer ČT zařídí Klíč svatého Petra, Nový rok pak Vánoční příběh

Cyklus uzavře 17. prosince koncert ve Strahovském klášteře věnovaný mobilnímu hospici Medica Třinec.

„Medica nabízí nesmírně zásadní pomoc lidem, kteří jsou na sklonku života. Obrovskou oporou jsou i jejich rodinným příslušníkům. Pojďme je podpořit tím, že budou moci z darů zaslaných během adventních koncertů dál dělat svoji práci. Jejich slogan mluví za vše: Každý člověk potřebuje svou postel, svůj hrnek, své blízké,“ připojil redaktor zpravodajství ČT Richard Samko, který převzal záštitu nad touto organizací.

Loňský ročník koncertů vynesl rekordní výtěžek dosahující na bezmála třiadvacet milionů korun. Od roku 1991 se během Adventních koncertů České televize podařilo mezi 132 organizací rozdělit přes 276 milionů korun.


Video