Ilustrační snímek

Ilustrační snímek | foto: Jiří Benák, iDNES.cz

Láska k vlasti i Rudé armádě. Před 75 lety vyšlo první číslo Mladé fronty

  • 8
Před 75 lety vyšlo první číslo deníku Mladá fronta. V úvodníku se tehdy psalo o lásce mladých Čechoslováků k sovětské armádě, která ten den přijela do Prahy a o Stalinovi, ale také o představitelích exilové vlády v čele s Edvardem Benešem. Noviny začala 9. května 1945 vydávat skupina levicových intelektuálů, kteří s posvěcením České národní rady zabrali sídlo německého deníku Der Neue Tag.

Prvním šéfredaktorem listu se stal básník Jaromír Hořec. Mezi redaktory tehdy patřili mimo jiné i kritik Sergej Machonin, režisér Jan Grossmann či básník František Listopad.

V redakci listu, který se stal do roku 1989 čtvrtým nejprodávanějším deníkem, byli zpočátku autoři nejrůznějších politických názorů. Od začátku 50. let tyto noviny spadaly pod Československý svaz mládeže a v roce 1970 se staly orgánem nástupnického Socialistického svazu mládeže. 

Po pádu komunistického režimu založila skupina redaktorů tehdejší Mladé fronty v červenci 1990 novou společnost. Krátce poté opustila prakticky celá redakce stávající deník a přešla do nově vzniklé Mladé fronty DNES. 

OBRAZEM: Jak se od roku 1990 změnila grafika MF DNES

Deník je nyní součástí mediální skupiny MAFRA, která patří holdingu Agrofert ze svěřenských fondů premiéra Andreje Babiše.

MF DNES je v současnosti druhým nejčtenějším deníkem v Česku za bulvárním deníkem Blesk. Ve druhém pololetí loňského roku měla MF DNES čtenost 513 000 čtenářů na vydání.

,

Video