Ilustrační snímek

Ilustrační snímek | foto: Jiří Šťastný, iDNES.cz

Zveřejnění jmen komunistických špionů ohrožuje české zájmy, tvrdí rozvědka

  • 254
České rozvědce se nelíbí nedávné zveřejnění komunistických rozvědčíků v zahraničí. Podle tajné služby může ohrozit zájmy republiky. Zveřejnění prý znepokojilo hlavně zpravodajce, kteří pomáhali spojencům v době války v Perském zálivu.

"Tito lidé právem očekávají, že jejich identita a bezpečnost nebudou ohroženy," uvedl v prohlášení mluvčí rozvědky (Úřadu pro zahraniční styky a informace) Bohumil Šrajer.

Jmenný seznam zveřejnil v pondělí Ústav pro studium totalitních režimů a obsahuje 985 jmen i fotografií důstojníků komunistické špionáže z roku 1989.

Tajná služba ale krok považuje za "masivní prolomení obecného pravidla diskrétnosti a ochrany zdrojů, které ke zpravodajské práci patří, navíc s možnými negativními dopady na zájmy ČR v současném světě".

Odborníci na zpravodajskou komunitu podobnou reakci očekávali a byli jen překvapeni, že přišla tak pozdě. Rozvědka dnešním prohlášením mimo jiné potvrdila, že i po roce 1989 využívala své zdroje a kontakty získané za dob komunismu.

Staří přátelé v arabských zemích

Československá špionáž byla známá svými velmi dobrými kontakty právě na arabské země a i když to nikdy nikdo nepotvrdil, tušilo se, že právě tyto vazby byly po revoluci důležité hlavně pro USA. "Byli by hlupáci, kdyby se takových zdrojů zbavili jen proto, že je získala komunistická rozvědka," řekl iDNES.cz odborník na tajné služby, který ale chtěl zůstat v anonymitě.

Ústav takovou kritiku tajné služby odmítá. "Nejsme oprávněni cokoliv z období před 29. prosincem 1989 selektovat či cenzurovat. Stejně tak není v kompetenci ústavu posuzovat činnost bezpečnostních složek či jejích konkrétních příslušníků po zániku Státní bezpečnosti," uvedl jeho mluvčí Jiří Reichel.

Zřejmě za "ironické popíchnutí" pak lze považovat vyjádření ústavu, že "naplňováním svých zákonných úloh ústav i Archiv bezpečnostních složek směřují ke stejnému cíli jako činnost českých zpravodajských služeb, tj. ochraně demokratického ústavního zřízení, bezpečnosti a obraně České republiky".

Ředitel ústavu Pavel Žáček už při zveřejnění seznamu uvedl, že neví, kde bývalí špioni nyní pracují. Zda můžou i nyní pracovat pro tajné služby, nechtěl komentovat.

Seznam, který ústav získal od rozvědky v roce 2008, ale podle Žáčka rozhodně není úplný. Ověřit to ale jde jen těžko. Rozvědka údajně tají i samotný počet lidí, kteří ve špionáži v roce 1989 pracovali.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video