Celní správa a policisté našli při razii našli mrtvého tygra a další zvířata. Části tygra se prodávaly dalším zájemcům, například i v pražské tržnici SAPA (18.7.2018) | foto: PČR a CSČR

Kauza zabíjení tygrů mění zákon. Soukromé ZOO nemají být možné

  • 182
Aféra se zabíjením tygrů v České republice kvůli kulinářské zálibě Asiatů přinesla první pokus o změnu zákona. Přicházejí s ním opoziční lidovci, kteří předložili návrh, jímž chtějí zatrhnout provozování zoologických zahrad soukromníkům. Provozovat by je mohly jen obce, kraje a stát.

„Odmítám, aby Česká republika byla známa tím, že se zde chovají tygři nebo ohrožená zvířata, aby se z nich vařily masoxové kostky pro Číňany,“ řekl předseda poslaneckého klubu KDU-ČSL Jan Bartošek, který návrh představil.

Šelmy by měly být v zoologických zahradách se státní licencí, souhlasil po jednání vlády s myšlenkou, že vlastní ZOO nemůže mít kdokoli, premiér a předseda ANO Andrej Babiš.

Ministerstvo životního prostředí nesouhlasí

Jinak to ale vidí ministerstvo životního prostředí. Zoologické zahrady podle ně problematické nejsou. „Získat licenci pro zoologické zahrady je poměrně přísné. Všech 28 zahrad, které máme, je každé dva roky kontrolováno. Mají přísné podmínky, musí vykazovat vědeckou činnost, osvětovou činnost a podobně,“ řekla ČTK mluvčí ministerstva Petra Roubíčková. „Cestou je zpřísnit zákon na ochranu proti týrání zvířat,“ uvedla Roubíčková.

Když chce mít někdo doma tygra, ať ho má...

„Jestliže bude chtít někdo doma tygra, ať ho má. Je důležité, aby zvířata, která jsou chována doma, netrpěla,“ uvedl Bartošek. Zoologické zahrady nejsou podle něj ekonomicky výhodný byznys. „Provozování zoologických zahrad by mělo být možné pouze na úrovni obcí, krajů, případně státu, protože to jsou jediné instituce, které jsou schopny zajistit dlouhodobou garanci finanční, tak odbornou,“ uvedl šéf poslanců lidovců.

Po zásahu kvůli neoprávněnému nakládání se zvířaty obvinila policie několik lidí. Kvůli podezření z neoprávněného nakládání se zvířaty zasahovali v celníci a policisté v Praze, středních a severních Čechách.

Kauza se týká údajného zabíjení tygrů v Zooparku Bašť severně od Prahy a následného zpracovávání tygřích produktů ve vietnamské komunitě.

TOP 09 chce více trestat týrání zvířat, vláda má neutrální názor

Vláda v úterý také zaujala neutrální stanovisko k návrhu TOP 09 zpřísnit tresty za týrání zvířat. „V obecné rovině vláda ten návrh podporuje, ale má určité nedostatky,“ řekl ministr spravedlnosti a šéf legislativní rady vlády Jan Kněžínek. Těžko by se podle něj vymáhal navrhovaný zákaz chovu zvířat. Ministr zemědělství Miroslav Toman připraví vládní návrh, který bude problematiku týrání zvířat řešit.

„Jsem rád, že vláda náš návrh na zpřísnění trestů za týrání zvířat nezamítla. TOP 09 bere ochranu zvířat velmi vážně, proto se budeme snažit, aby náš návrh ve sněmovně prošel. Vláda sice má k našemu návrhu jisté připomínky, ale o detailech jsme připraveni diskutovat a případně je upravit. Základní podstata návrhu však musí zůstat nezměněna. Pachatelé týrání zvířat nesmí odcházet od soudů se směšnými tresty. Platí to i pro majitele takzvaných množíren. Znovu a znovu je třeba si opakovat, že obchod se zvířaty je třetím nejvýnosnějším byznysem v oblasti organizovaného zločinu na světě,“ uvedl předseda TOP 09 Jiří Pospíšil.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video