Poslanecká sněmovna | foto: Petr Topič, MAFRA

Platy politiků mohou od ledna vzrůst až o desítky tisíc, zmrazení bere zasvé

  • 626
S novým rokem by mohly platů politiků, soudců i státních zástupců jít skokově nahoru. Vláda totiž neplánuje prodloužit zmrazení platů ústavních činitelů, které je letos drží na stejné částce jako vloni. Nejhlasitějšími kritiky zmrazení platů na další rok jsou zaměstnanci justice.

„Nebudu navrhovat prodloužení zmrazení, protože se týká nejen politiků, ale také soudců a státních zástupců. Už v tento okamžik je zmrazení, které proběhlo v únoru letošního roku, předmětem žaloby u Ústavního soudu,“ řekl deníku Právo ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka.

Největší kritika návrhu na zmrazení platů ústavních činitelů na další rok zněla od počátku z řad justice. Už v lednu Unie státních zástupců označila zmrazení platů státních zástupců a soudců za protiústavní a narušující nezávislost justice. I přes výtky vláda opatření prosadila, za což si vysloužila od opozice dílčí pochvalu, i když ta navrhovala zmrazení platů na několik let.

„Samozřejmě ty platy ve svém základu nebyly špatné, ale jsou zmrazené už druhým rokem. A ve chvíli, kdy lidem třeba o tisíce stoupají splátky hypoték, je to čím dál větší problém,“ řekl v květnu prezident Soudcovské unie Libor Vávra České justici s tím, že nervozita stoupá.

Tvrdé kritiky se justici dostalo na oplátku od prezidenta Miloše Zemana. Ten při lednovém jmenování nových soudců v souvislosti s protesty proti zmrazení jejich platů řekl, že slovo nenažranost nepoužije jedině proto, že chce být zdvořilý a podivil se nad tím, proč soudci protestují, když se jejich platy pohybují okolo sto tisíc korun.

Souhlasíte s růstem platů politiků?

celkem hlasů: 5988
Hlasování skončiloČtenáři hlasovali do 0:00 středa 26. října 2022. Anketa je uzavřena.

„Chystané rozmrazení platů státních zástupců a soudců vítáme. Jde přitom pouze o návrat ke standardnímu výpočtu platů v justici, který tu fungoval dlouhodobě, navíc v situaci, kdy mnohým jiným státním zaměstnancům platy stoupají,“ reagoval pro iDNES.cz viceprezident Unie státních zástupců Ondřej Šťastný na vyjádřená Jurečky.

Odměna soudců se dle deníku nyní pohybuje mezi 88 800 a 185 700 korunami hrubého měsíčně, záleží na délce praxe i stupni soudu, kde působí. Od ledna by se jim mohl plat zvýšit na 100 100 až 209 300 korun hrubého. Platy žalobců jsou odvozeny od platů soudců a jsou proti nim o deset procent nižší.

Na kolik celkem vyjde navýšení platů ústavních činitelů státní rozpočet v příštím roce, redakce iDNES.cz zjišťuje.

Opozice v lednu žádala zmrazení platů ústavních činitelů na celé volební období a část žádá o solidaritu s lidmi v těžké ekonomické situaci i nyní, i když i z opozičních řad zaznívají před tímto krokem varování například od poslankyně za ANO a bývalé ministryně spravedlnosti Heleny Válkové.

Jurečkův návrh na zmrazení platů cupují po soudcích i žalobci a odbory

Pokud zmrazení platů skončí, tak například hrubý měsíční plat řadového poslance by se od ledna mohl dle deníku zvednout na 102 tisíc korun, a to bez dalších příspěvků za různé funkce či paušálních náhrad, které se pohybují v desítkách tisíc. Plat premiéra a předsedů Sněmovny i Senátu by se zvýšil z 243 tisíc korun na 274 tisíc korun plus náhrady a každý z ministrů by si přišel na 195 300 korun.

Jurečka chce navrhnout, aby se platy opět zvýšily i komunálním politikům, ty jsou rovněž zmrazené už třetím rokem.

Takto za zmrazení kdysi orodovala exministryně financí Alena Schillerová:

Justice varuje, že je před kolapsem

Předsedové soudů všech stupňů z různých koutů republiky vydali tento týden pod záštitou Nejvyššího soudu varování, že justice v Česku je podle nich před kolapsem. „Na dorovnání platů by bylo potřeba posílit rozpočet justice na příští rok o 1,5 miliardy korun,“ řekl na středeční tiskové konferenci místopředseda Nejvyššího soudu Petr Šuk.

Soudci přitom nelobují za zvýšení vlastních platů, ale za přidání pro zaměstnance soudů. „V důsledku dlouhodobě zoufalého platového ohodnocení zaměstnanců soudů dochází k nárůstu odlivu zkušených a kvalitních pracovníků, jež není možné nahradit,“ stojí v prohlášení, které varuje před zhroucením celého systému.

Potápíme se, je čas vyslat signál Mayday, říká soudce Šuk

„Naše představa je hrozně jednoduchá. My požadujeme, aby zaměstnanci soudů měli stejnou mzdu jako zaměstnanci jiných veřejných složek, jinými slovy průměrnou mzdu ve veřejné sféře,“ dodal Šuk.

Na soudech pracuje zhruba 9 500 zaměstnanců, kterým je potřeba podle špiček justice dorovnat na platech 10 tisíc korun měsíčně, aby se dostali na průměrný plat ve veřejné sféře. Ten podle údajů z prvního pololetí činil přes 43 tisíc korun hrubého. Zářijové desetiprocentní zvýšení tarifů pro státní zaměstnance podle vedoucích představitelů soudů platy reálně nezvedlo.

„Nedostatek kvalitních pracovníků se projeví nejen v délce řízení a s ní spojeném nárůstu výše odškodnění za průtahy, ale také v bezpečnostních rizicích a celkovém zhoršení ochrany práv a svobod obyvatel této země,“ varují předsedové českých soudů.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video