Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Jurečkův návrh na zmrazení platů cupují po soudcích i žalobci a odbory

  12:37
Zamýšlené zmrazení platů státních zástupců a soudců je protiústavní a narušuje nezávislost justice, uvedla v pátek Unie státních zástupců. Schvalování normy v režimu legislativní nouze by navíc podle ní bylo porušením standardního legislativního procesu. S navrhovaným zmrazením platů už dříve nesouhlasili soudci a naposledy se ke kritice přidaly odbory.

Vláda projednávala nová protiepidemická opatření a také rozhodovala, zda bude kvůli covidu povinné testování zaměstnanců. Na snímku ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka. (29. prosince 2021) | foto: Jakub Stadler, MAFRA

Po přijetí normy nezbyde, než otázku platů řešit civilními žalobami před soudy, dodala unie.

Vláda Petra Fialy navrhuje, aby platy politiků, soudců a státních zástupců zůstaly od února stejně vysoké jako loni. Předlohu chce přijmout zrychleně ve stavu legislativní nouze, sněmovna by ji mohla projednávat již příští úterý. Podle návrhu by po zmrazení byla platová základna u státních zástupců 90 748 korun místo 96 287 korun a u soudců 100 872 korun namísto 106 986 korun.

Unie státních zástupců (USZ) k tomu uvedla, že si je vědoma nesnadné ekonomické situace, kterou zavinila především přetrvávající pandemie covid-19. 

„Nic proto nenamítala a proti zmrazení platů státních zástupců a soudců po celý rok 2021, které považovala za projev solidarity. Pokud však nyní plánuje vláda nikoli pouze zmrazit, ale od února 2022 dokonce fakticky snížit platy státních zástupců a soudců, jde o neakceptovatelný postup, porušující roky platná zákonná pravidla pro výpočet platů v justici,“ konstatovala unie. Pokud bude návrh přijat, Unie plánuje platy řešit civilními žalobami.

Připomněla, že v případě růstu ekonomiky platy státních zástupců a soudců poměrně stoupají, v případě krize naopak automaticky klesají. „Není žádný důvod uvedená pravidla porušovat a nesystémově snižovat platy, nadto ve chvíli, kdy vybraným jiným zaměstnancům státu se platy zvyšují. Takový postup je v evidentním rozporu s ústavním pořádkem, neboť narušuje nezávislost justice coby stěžejní součásti demokratického právního státu,“ pokračovala.

Podle USZ je také „zcela zjevné“, že současná situace nepředstavuje stav legislativní nouze. „Je tak přinejmenším nešťastným signálem, že první návrh nové vlády takto úzce se dotýkající justice byl kabinetem přijat bez jakékoliv diskuze s jejími zástupci, za porušení standardního legislativního procesu a s plným vědomím, že jde podle všeho o návrh protiústavní, jak ostatně vyplývá i z vyjádření Legislativní rady vlády,“ napsalo sdružení.

Postupujte s odpovědností, vzkazuje Unie

Ministr pro legislativu a předseda Legislativní rady vlády Michal Šalomoun ve svém dřívějším stanovisku skutečně varoval, že návrh by mohl narazit u Ústavního soudu. Poukázal především na sněmovní jednací řád, který stanoví, že postupovat ve stavu legislativní nouze lze za mimořádných okolností, kdy jsou zásadním způsobem ohrožena základní práva a svobody občanů nebo bezpečnost státu nebo kdy státu hrozí značné hospodářské škody.

USZ vyzvala politiky, aby postupovali s maximální odpovědností k principům fungování právního státu. „Je třeba dodat, že zmrazení a jiné formy reálného snižování platů v justici nepředstavují takovou úsporu, která by mohla významněji přispět k řešení současného rozpočtového schodku,“ uzavřela.

Fialova vláda seškrtala růst platů, politikům je chce zmrazit na rok

Výše platů politiků, soudců a státních zástupců se stanovuje z platové základny, která vychází z předloňské průměrné mzdy. Částka se násobí koeficientem podle odpovědnosti a náročnosti funkce. Už loni platil základ z roku 2020. Důvodem byly úspory za epidemie. Od letoška je navyšování znovu automatické.

Vláda s námi měla jednat, stěžují si odbory

K přehodnocení zmrazení platů ve veřejné sféře vyzývají také odbory. Od dubna požadují navýšení platu o tisíc korun pro všechny, jak schválila předchozí vláda Andreje Babiše. Fialova vláda totiž před koncem roku nařízení změnila. 

Policisté, hasiči či pracovníci sociálních služeb dostali od letoška do tarifů sedm set korun navíc, zdravotníci si polepšili o šest procent a učitelé o dvě procenta. Ministr financí Zbyněk Stanjura podotkl, že i toto přidání je na dluh. Úředníkům, pracovníkům kultury, nepedagogům ve školství a dalším profesím se plat pro letošek zmrazil.

Odbory žádají, aby vláda v novém rozpočtu s přidáním počítala. „Vláda porušila kolektivní dohodu vyššího stupně, služební zákon i zákoník práce, když s námi o zmrazení platů nejednala. Žádáme o přehodnocení stanoviska,“ řekl mluvčí odborových svazů veřejné sféry Pavel Bednář.

Svazy se na premiéra obracejí dopisem. Odboráři v něm poukazují na to, že přidáno nedostali třeba pracovníci hygienických stanic či úředníci úřadů práce a sociální správy, kteří vyřizují podpory v covidové epidemii. Bednář zmínil, že zmrazení platů se týká i pracovníků radnic, katastrálních a finančních úřadů či státních zastupitelství. 

Odbory jednotlivých skupin a profesí už kvůli tomu napsaly dopisy příslušným ministrům. Poukazují na dopady zdražování i na to, že část zaměstnanců kvůli nízkým platům pobírá dávky. Podle údajů odborů je průměrný výdělek v úřadech práce asi 30 600 korun hrubého a v sociální správě asi 31 900 korun. Většina zaměstnanců na průměrnou částku nedosáhne. Bednář zmínil, že řada pracovníků tak vydělává kolem 20 tisíc korun hrubého.

Odborové svazy v dopise premiéra žádají, aby vláda upravila návrh rozpočtu tak, aby „od 1. dubna došlo k naplnění původních dohod“. Chtějí o tom vyjednávat a žádají o brzký termín jednání. Podotýkají, že pracovníci veřejného sektoru jsou zklamáni a vyzývají k protestům, stávkové pohotovosti či stávce.

Zástupci nové vlády, odborů a zaměstnavatelů by se měli sejít na prvním zasedání tripartity 18. ledna. Debatovat by měli hlavně o nové podobě rozpočtu.

Autoři: ,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Šebo: Rodiče neočkovaných dětí jsou zločinci, černý kašel je pro kojence smrtící

  • Nejčtenější

Írán zaútočil na Izrael. Armáda zachytila většinu střel, pomohli spojenci

13. dubna 2024  20:38,  aktualizováno  14.4 8:54

Sledujeme online Írán vyslal na Izrael desítky bezpilotních letounů a také rakety. Je to odveta za útok na íránský...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Ženu soudí za sex se psem i zneužívání syna a vnuka. Byla to terapie, hájí se

15. dubna 2024  12:28,  aktualizováno  13:33

U Krajského soudu v Ústí nad Labem začalo projednávání případu dlouhodobého sexuálního zneužívání,...

Ozbrojenci vtrhli do domu a svázali podnikatele s rodinou, zřejmě šlo o mstu

12. dubna 2024  9:44,  aktualizováno  15:08

Policisté z Česka i Německa pátrají na Domažlicku po ozbrojencích, kteří v noci na dnešek přepadli...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Na začátku byl tajný projekt. Jak vypadá stanice metra, kterou nikdy nejel vlak

14. dubna 2024

Premium Nenápadná plechová vrata naproti Úřadu vlády na pražském Klárově skrývají velké tajemství. Praha se...

Rozhazoval výzvy k svržení vlády. Pak se u místa, kde soudí Trumpa, zapálil

19. dubna 2024  20:17,  aktualizováno 

Muž se polil se a následně zapálil v New Yorku před soudní budovou, kde se koná proces s americkým...

Dostálové se ptali na její angličtinu a Farského, zda dá zase přednost stáži

19. dubna 2024  19:15,  aktualizováno  21:09

Nejzajímavější částí debaty kandidátů do voleb v Evropském parlamentu byly otázky studentů, kteří...

Česko vydá na Ukrajinu odsouzeného za vraždu řidiče Sazky, odpykává si 22 let

19. dubna 2024  21:03

Česko vydá na Ukrajinu Timura Treťjakova odsouzeného na 22 let vězení za nájemnou vraždu řidiče...

Exploze v Íránu, podle Američanů zaútočil Izrael. Ten to nepotvrdil

19. dubna 2024  6:17,  aktualizováno  20:36

Ve středoíránské provincii Isfahán se v pátek ráno ozvaly exploze, podle íránských médií se jednalo...

Střední škola a Mateřská škola Aloyse Klara
Kuchaře/Kuchařku pro střední školu

Střední škola a Mateřská škola Aloyse Klara
Praha
nabízený plat: 20 000 - 29 000 Kč

Náhle zemřel zpěvák Maxim Turbulenc Daniel Vali, bylo mu 53 let

Ve věku 53 let zemřel zpěvák skupiny Maxim Turbulenc Daniel Vali. Letos by se svou kapelou oslavil 30 let na scéně....

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Rohlík pro dítě, nákup do kočárku. Co v obchodě projde a kdy už hrozí právník?

V obchodech platí pravidla, která občas zákazník nedodržuje. Někdy se navoní parfémem, aniž by použil tester, nebo...