Zeman složil slib a stal se prezidentem na dalších pět let

  • 1609
Prezident Miloš Zeman složil na společné schůzi poslanců a senátorů ve Vladislavském sále Pražského hradu svůj druhý prezidentský slib a ujal se úřadu na dalších pět let. Zeman v lednu v historicky druhé přímé volbě prezidenta porazil bývalého předsedu Akademie věd Jiřího Drahoše.

Slavnostní ceremoniál ve Vladislavském sále začal ve 14 hodin. Vojáci hradní stráže přinesli historické bojové prapory, prezidentskou standartu, státní vlajku a výtisky současné i historické ústavy za doprovodu husitského chorálu „Ktož jsú Boží bojovníci“. 

Zeman se při svém projevu kriticky opřel o média ve vlastnictví Zdeňka Bakaly a do veřejnoprávní České televize. Kritizoval také stranu TOP 09. Ze sálu na protest proti Zemanovi odešla poslankyně ODS Miroslava Němcová a senátor Václav Chaloupek. Záhy je následovali poslanci Dominik Feri, Miroslav Kalousek a další členové strany TOP 09. Připojili se další zákonodárci z ODS a KDU-ČSL (více v článku Zeman zaútočil na ČT a další novináře).

Průběh inauguračního ceremoniálu

14:00 začátek
14:01 přinesení historických praporů a zástav do Vladislavského sálu
14:04 příchod praporečníků se státní vlajkou a vlajkou prezidenta
republiky
14:06 příchod vojáků (Hradní stráž) nesoucích Ústavu ČR z roku 1993,
příchod vojáků v legionářských uniformách nesoucích slavnostní
provedení Ústavní listiny z roku 1920
14:07 za zvuku fanfáry příchod prezidentského páru a Kateřiny Zemanové
14:10 zahájení společné schůze obou komor parlamentu
složení předepsaného slibu prezidentem
14:23 projev prezidenta Miloše Zemana
cca 14:40 závěrečné slovo předsedy Sněmovny, ukončení společné
schůze obou komor
cca 14:45 odnesení státní vlajky a vlajky prezidenta republiky ze sálu
odchod prezidentského páru a slečny Kateřiny
15:10 přechod prezidentského páru do Zlaté brány katedrály sv. Víta,
Václava a Vojtěcha
15:20 uctění památky sv. Václava
Zdroj: Kancelář prezidenta republiky

Novinkou letošní inaugurace bylo, že se podpis prezidentského slibu odehrál u stolu z Masarykovy knihovny a prezident usedl do křesla, které pro Hrad navrhl Masarykův architekt Josip Plečnik.

Hrad původně nepozval některé hejtmany nebo rektory (podrobnosti v článku Pozvánky na inauguraci nepřišly ani hejtmanům, kteří podporovali Drahoše). Pozvánky jim poslal na poslední chvíli předseda Sněmovny Radek Vondráček z ANO.

Na seznamu hostů chyběly osobnosti, které měly se Zemanem spory, nebo podpořily jiného kandidáta. Chybějící pozvánky označil Vondráček za administrativní pochybení.

„Po zralé úvaze, abych odstranil možný spor, možný svár, tak jsem těm, kterých se to týká, to znamená některé hejtmany a jednoho pana rektora pozval. Pozvánka odešla mailem, dotyční byli kontaktováni telefonicky, mají možnost si pozvánku převzít fyzicky a uvidíme, jaký projeví zájem,“ řekl novinářům ve Sněmovně Vondráček.

Slib Zeman složí do rukou předsedy Senátu Milana Štěcha. Po hymně vojáci z Petřína vypálí 21 dělových salv a prezident bude mít projev. Po skončení společné schůze obou parlamentních komor zamíří Zeman s manželkou a dcerou do katedrály sv. Víta, kde se pokloní ostatkům svatého Václava.

Zemanův slib při nástupu do druhého období na Hradě lidé mohli sledovat také z Hradčanského náměstí, kde bude velkoplošná obrazovka.

Lidé se dostali i na třetí hradní nádvoří, přes které bude prezident Zeman přecházet z Vladislavského sálu do svatovítské katedrály. Konat se tentokrát nebude vojenská přehlídka, Zeman také nebude klást květiny u sochy Tomáše Garrigua Masaryka.

8. března 2018


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video