Žijte normálně, poradila stoletá babička

  • 6
Chcete se dožít sta let? Tak žijte normálně. Takový je alespoň recept člověka, který se v nebývalém zdraví stovky dožil. Josefa Odehnalová z Ostravy stále svede dřepy i předklony, dělá jich denně po třiceti. Má ráda becherovku a zajímá se o veškeré dění včetně politiky.

S frekvencí i ohebností dětí z mateřské školy se ve svém bytě v pravém úhlu ohýbá v pase a dotýká rukama země.

"Dělám denně třicet dřepů a třicet předklonů," říká nahlas. Špatně totiž slyší. Kvůli věku? "Kdepak, slyším špatně už od té doby, co jsem jako dvanáctiletá holka dostala spálu."

Její vnučka Petra Hrubá je zároveň tlumočnicí i opatrovnicí. "Babička se zatím dokáže postarat o všechno. Sama si uklízí svůj pokoj, to nesmí nikdo dělat za ni. Taky ráda umývá nádobí. Když jsme chtěli koupit myčku na nádobí, tak protestovala, že by neměla co dělat a umřela by," říká.

Stoletá babička bude mít vyšší důchod
Zatím se Josefa Odehnalová očividně stonat nechystá. Denně užívá pouhé dva prášky na nemoc cév, jinak jí prý nic nechybí. "V létě chodíme spolu na pivo do nedaleké hospody, babička se zajímá o všechno, čte noviny a sleduje zprávy v televizi," říká vnučka.

Kromě gratulantů z rodiny potěšili ve středu Josefu Odehnalovou i úředníci z České správy sociálního zabezpečení. Předali jí blahopřání od ministra práce a sociálních věcí Zdeňka Škromacha, ale především jeho rozhodnutí o zvýšení důchodu o jeden tisíc korun.

"Na zvýšení důchodu o tisíc korun má nárok každý občan České republiky, který se dožije sta let," sdělil náměstek okresní Správy sociálního zabezpečení v Ostravě Michal Ztratil.

Josefa Odehnalová měla šest sourozenců, dva však zemřeli týden po porodu. "Začala jsem chodit do české školy, ale za války jsem s bratrem přešla do německé, aby matka dostala podporu. Otec byl totiž na frontě a my byli bez peněz," vypráví.

Má ráda becherovku a do 90 let kouřila
Od roku 1954 žije v Ostravě, kam doprovodila svého muže, který tady začal pracovat jako horník. "Mám pět vnoučat a devět pravnoučat," chlubí se babička, kterou nejvíce mrzí, že špatně slyší. "Jen ten sluch, kdybych měla dobrý," rozčiluje se.

"Nedávno se mě ptala sociální pracovnice, jestli náhodou nedávám babičce málo jíst, že je taková štíhlá," směje se Petra Hrubá. Opak je prý pravdou. "Babička jí úplně všechno, vůbec si nevybírá. Pokud si ale vybrat může, tak má nejraději maso, třeba řízky a pokud možno mastné," říká.

Ani alkoholu se stoletá žena nevyhýbá. Má ráda becherovku a podobné bylinné likéry. Ostatně štamprli si poručila i při středeční oslavě.

Když se jí ale někdo zeptá, jaký má vlastně recept na stoletý život, pokouší se přece jen působit trochu výchovně: "Žijte normálně! Moc neflámujte a taky nekuřte," směje se. Pak ji zarazí vnučka: "No že to říkáš zrovna ty, babi. Vždyť jsi kouřila ještě v devadesáti."

Stoletá Josefa Odehnalová na 50 let staré fotografii. (10. března 2005)

Vitální stoletá Josefa Odehnalová z Ostravy. (10. března 2005)


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video