Sjezd KSČM

Sjezd KSČM | foto: Jan Strouhal, MAFRA

Zesílíme činnost, řekli zakázaní mladí komunisté na sjezdu KSČM

  • 78
Na sjezdu KSČM vystoupil člen ústřední rady ilegálního Komunistického svazu mládeže Lukáš Kolarčík. Extrémní komunisté podle něj po soudním zákazu ještě zesílí své aktivity. Po vystoupení Kolarčík dal předsedovi Vojtěchu Filipovi vlajku KSM.

Kolarčík po vystoupení vlajku rozvinul a pak ji předal Filipovi. Předseda dar přijal. Ty samé vlajky přitom na prvomájových demostracích mladým komunistům zabavovali policisté, protože propagují ilegální hnutí. - čtěte o policejním zásahům proti mladým komunistům

Filip řekl, že KSČM poskytne mladým komunistům právní pomoc. Minulý týden prý navíc v Bruselu požádal předsedu klubu levicových poslanců v Evropském parlamentu, aby se KSM zastal u jeho předsedy.

Ten by měl ubezpečit českou vládu, že v Evropě existují mnohem radikálnější sdružení než je KSM a že je pro Evropu nepřijatelné, jak se česká vláda vůči komunistické mládeži chová.

Kolarčík dnes tvrdil, že je KSM "permanentně vystaven tlaku buržoazní státní správy a justice". Jeho práce a aktivity prý ale rostou úměrně s "mírou buržoazní zvůle". Jako příklad uvedl petici proti základnám, kterou už podepsalo více než 160 tisíc občanů. Za ocenění považuje, že byl předseda KSM Milan Krajča zvolen do výkonného výboru Světové rady míru.

Ministerstvo vnitra rozpustilo KSM v říjnu 2006. V dubnu jeho rozhodnutí potvrdil i soud. Mladí komunisté doplatili na programový dokument, podle nějž svaz "stojí na straně úsilí o revoluční překonání kapitalismu a o nastolení ekonomických podmínek pro budování socialismu jako prvního stupně k vytvoření komunistické společnosti." Za tím účelem chce zrušit soukromé vlastnictví.

Tyto výroky jsou podle soudu v rozporu s ústavou a Listinou základních práv a svobod a jsou proti základním demokratickým principům. S výjimkou odstranění soukromého vlastnictví přitom takřka shodné body obsahuje i program KSČM. - čtěte o komunistickém programu

KSM podal proti rozsudku Městského soudu v Praze kasační stížnost k Nejvyššímu správnímu soudu. Vypracoval ji advokát Čestmír Kubát, který v soudních sporech zastupuje i KSČM. - čtěte o stížnosti mladých komunistů.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video