Džamila Stehlíková

Džamila Stehlíková - 17. února 2007 | foto: Lukáš Bíba, iDNES.cz

Ženy mohou českou politiku „polidštit“, míní končící ministryně Stehlíková

  • 19
Podle ministryně pro menšiny a lidská práva Džamily Stehlíkové je zastoupení žen v české politice stále příliš nízké. Přitom ženy by podle ní mohly politiku "významně polidštit". V ministerské funkci předstoupila dnes naposled. Na jednání vládní rady pro rovné příležitosti mužů a žen byl i Michael Kocáb, který Stehlíkovou v pátek vystřídá.

Podle názoru ministryně nejde v případě nízkého počtu žen v politice jen o "vadu na kráse" demokracie v Česku, ale je to přímo vada fungování demokracie. Ženy přitom mohou politiku "významně polidštit". "Dokážou humanizovat ten tvrdý, drsný styl politiky," míní Stehlíková.

Ženy tvoří nadpoloviční většinu české populace, nejsou však podle Stehlíkové a ženských organizací dostatečně zapojeny do rozhodovacích procesů. "Nemohou tam promítnout svůj pohled na věc, nemohou prosadit své priority," konstatovala Stehlíková.

stehlíková opět lékařkou

Odvoláním Stehlíkové a tří dalších ministrů Topolánek splnil slib obměnit vládu, který dal po prohře koalice v podzimních volbách. Na rozdíl od ostatních odvolaných ministrů, kteří zůstávají poslanci nebo senátory, se Stehlíková vrátí ke své původní profesi psychiatričky. Poslanecký ani senátorský mandát totiž nemá. - čtěte Do vlády pošlu Filipiovou, Bendla, Kocába a Svobody, potvrdil Topolánek

Podle Evy Hejzlarové ze sdružení Fórum 50 %, které dlouhodobě usiluje o vyšší zastoupení žen v politice, mají přitom ženy o účast v politice zájem. Ve stranách z různých částí politického spektra tvoří obvykle několik desítek procent členské základny. U KDU-ČSL jich je dokonce nadpoloviční většina.

"Ve vysokých politických funkcích jich je mizivé procento," konstatovala Stehlíková. Například ve dvousetčlenné Poslanecké sněmovně zasedá pouze 33 žen. Senátorský mandát má 81 lidí, žen je mezi nimi pouze 14. Mezi osmnácti členy koaliční vlády premiéra Mirka Topolánka jsou pouze dvě ženy.

Ještě v pondělí si ministryně pro oblast lidských práv a menšin stačila společně s dalším končícím ministrem Jiřím Čunkem "odskočit" do Bruselu. Tam kromě sebe představili i priority českého předsednictví. - čtěte Ministři Čunek a Stehlíková si naposledy odskočili do Bruselu

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video