Milan Houfek

Milan Houfek | foto: Martin Štěrba, MF DNES

Zemřel šéf pražské dopravy Houfek

Ředitel pražského Dopravního podniku Milan Houfek zemřel. Dvaačtyřicetiletý manažer podlehl těžké nemoci. V čele Dopravního podniku stál od roku 1995. Pražská doprava se pod jeho vedením musela vypořádat s katastrofálními záplavami nebo stávkou řidičů tramvají.

Milan Houfek se narodil v roce 1962. Vystudoval stavební fakultu ČVUT se specializací na dopravní inženýrství.

Do Dopravního podniku nastoupil v roce 1991. Prošel funkcemi vedoucího oddělení dopravních průzkumů, vedoucího odboru projektování dopravy a dopravního ředitele. Generálním ředitelem se stal v lednu 1995.

Ve funkci se musel vyrovnat s následky záplav z roku 2002, které zatopily značnou část metra a na dlouhou dobu ochromily páteřní systém pražské dopravy. O rok později čelil protestům a stávce řidičů tramvají.

Milan Houfek byl ženatý, měl sedmnáctiletou dceru. Podle mluvčí podniku Michaely Kuchařové byl těžce nemocný a zemřel v nemocnici. Tu v posledních dvou měsících navštěvoval pravidelně.

Pražští zastupitelé jeho památku uctili minutou ticha, uvedla ČTK.

"Je to pro mne smutná zpráva. Obdivoval jsem na něm jeho houževnatost a vůli, jak na sobě dokázal zapracovat, a kam to dotáhl. Přitom na škole to nebyl nijak výrazný student, hrál spíše průměrně házenou, ve společnosti býval tichý a nepatřil mezi vyhlášené baviče," vzpomíná kamarád z vysokoškolských studií Otto Doležal.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video