Zemanošpidla

Miloš Zeman na Vysočině kouří dýmku a Vladimír Špidla se v Praze dusí. Debakl prezidentské volby přinesl informaci, která se ráda rychle šíří: nejsilnější strana je na pokraji rozvalu. Sami "rozvalení" se tím ani netají. Značí to vážnost situace. Nejen pro stranu, ale i pro vládu - jak dokáže plnit svůj program, když se křídla perou, místo aby společně mávala? A přežije to pleskání už tak uondaná vládní koalice?

ČSSD má fakticky dva šéfy s různoběžnými zájmy. Jeden z důsledků schizofrenní dvojhlavosti: nemá(me) prezidenta. Vladimír Špidla jde od porážky k porážce. Usedl do Strakovky, a hned se mu téměř rozsypala vláda. Vybíral kvazireferendem prezidentského kandidáta, a vyšel mu z něj nevolitelný Bureš. Chtěl zabránit Zemanovi v cestě na Hrad, a on si už sumíruje projev pro druhou volbu.

Chyby sázel i do vlastních prostor Lidového domu. Zeman svého času stranické "antizemanovce" (Buzkovou, Zaorálka...) sice dusil, ale od vlivu výrazně  neodřezával. Špidla své antikřídlo vystrašil, odsunul na druhou partajní kolej. To se neodpouští.

Kdo s čím zachází, s tím také schází. Zeman si Špidlu vybral, když potřeboval. Když potřebuje, jde mu po krku. Starý známý Zeman! A to nemusel ani vytáhnout paty z lesního vejminku. Premiér vskutku nepředvedl, že dokáže jednou rukou řídit stranu a druhou vládu. Straníci mu jeho (pro ně nenavyklou) slabost mohou spočítat velmi brzy.

Bůh suď, jaké úvahy postrkují Zemana. Stranu vydupal z nicoty a uvedl do vlády. Odešel, aby se o ní dalo říkat "je nová, nezemanovská" a vítězství si mohla zopakovat. Podařilo se. Teď to vydupané i podařené ničí. Špidlova vůdcovská neobratnost mu pouze ulehčuje práci. Dílo je to však destruktivní.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video