Petříček nesmí být loutkou Pocheho, jinak nebude ministrem, prohlásil Zeman

  • 258
Prezident Miloš Zeman má jednu zásadní podmínku pro to, aby se Tomáš Petříček stal ministrem zahraničí. „Bude důležité, zda se mu podaří odpoutat se od pana Pocheho. Pokud se mu to nepodaří a bude jenom loutkou pana Pocheho, tak asi buď nebude ministrem zahraničí vůbec, nebo jím nebude příliš dlouhou dobu,“ řekl Zeman o kandidátovi ČSSD v TV Barrandov.

Bude se ptát Petříčka na doporučení, které dostal od dřívějšího kandidáta ČSSD do vlády, europoslance Miroslava Pocheho, aby byl důrazným oponentem premiéra a šéfa ANO Andreje Babiše. Pro prezidenta je zásadní, aby vláda fungovala jako jednolitý tým.

A Poche, pro nějž Petříček dříve pracoval jako jeho poradce, se má podle něj vrátit do Evropského parlamentu. Zatím je politickým tajemníkem na ministerstvu zahraničí, které vede šéf ČSSD a zároveň ministr vnitra Jan Hamáček. Petříček je na ministerstvu prvním náměstkem.

„Pan Petříček má jednu výhodu. Svoje názory nevyjádřil tak expresivně jako pan Poche. Je to tak trochu černá skříňka,“ uvedl ve čtvrtek Zeman.

Spor o to, kdo bude ministrem zahraničí, se vleče od června, kdy prezident odmítl jmenovat ministrem Pocheho, jemuž vytkl jeho názory na migraci a na politiku Izraele ve vztahu k Palestincům. Později se k Zemanovým výhradám přidal i Babiš, a tak do křesla šéfa diplomacie usedl Hamáček.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video