Prezident Ruska Vladimir Putin (vpravo) přijal 21. listopadu ve své černomořské rezidenci Bočarov ručej v Soči prezidenta ČR Miloše Zemana. | foto: Reuters

Putin slíbil Zemanovi vakcínu Sputnik. Certifikace SÚKL stačí, tvrdí Zeman

  • 1997
Ruský prezident Vladimir Putin slíbil Miloši Zemanovi dodávku ruské vakcíny Sputnik V, uvedla CNN Prima News. Česká hlava státu o vakcínu poprosila v dopise po dohodě s premiérem Andrejem Babišem. Certifikace by Zemanovi stačila od Státního ústavu pro kontrolu léčiv.

„Pokud jsem správně informován, tak této žádosti bude vyhověno, ale budeme samozřejmě potřebovat certifikaci,“ řekl Zeman. „Mně by úplně stačila certifikace SÚKL,“ dodal. Vakcína Sputnik nyní nemá schválení od SÚKL ani od Evropské agentury pro léčivé přípravky (EMA).

Hrad podniká kroky, chce do Česka přednostně dostat vakcínu Sputnik

Na úterní schůzce se přitom nejvyšší ústavní činitelé včetně Zemana shodli, že vakcíny, kterými se bude v ČR proti koronaviru očkovat, musejí projít schvalovacím procesem Evropské komise. Uvedli to ve společném prohlášení. Česko v současné době očkuje schválenými vakcínami Pfizer/BioNTech, Moderna a AstraZeneca, zatím ale nemá dostatek dávek na očkování všech zájemců.

Zeman se minulý týden vyslovil pro takzvanou maďarskou cestu očkování, uvedl po schůzce s ním předseda Pirátů Ivan Bartoš. Maďarsko a také Srbsko nakoupily vakcínu Sputnik bez schválení evropských úřadů a očkují s ní.

Sputnik je účinný i proti mutacím

Prezident Vladimir Putin nařídil, aby byla prověřena účinnost v Rusku vyráběných vakcín proti variantám koronaviru, které se šíří ve světě. 

„Nedávná studie ruského Gamalejova střediska prokázala, že opakované očkování Sputnikem V dobře chrání proti mutacím nového koronaviru, a to včetně té z Británie a Jihoafrické republiky,“ citoval Reuters Denise Logunova, který je zástupcem ředitele tohoto pracoviště, kde byla vakcína Sputnik V vyvinuta.

Výsledky studie mají být v blízké době zveřejněny, sobotní oznámení Logunova je první, které naznačuje účinnost ruské vakcíny proti obávaným variantám. Žádné další podrobnosti nejsou zatím známy.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video