Prezident Miloš Zeman opouští Ústřední vojenskou nemocnici. (22. září 2021)

Prezident Miloš Zeman opouští Ústřední vojenskou nemocnici. (22. září 2021) | foto:  Michal Růžička, MAFRA

Hloupí novináři chtěli znát Zemanův stav už při nástupu do ÚVN, tvrdí Hrad

  • 372
Pražský Hrad se ještě vrátil k otázce informování veřejnosti o zdravotním stavu prezidenta Miloše Zemana, který byl osm nocí hospitalizován v pražské Ústřední vojenské nemocnici. V tiskové zprávě uvedl, že nebylo možné o prezidentově stavu podat zprávu už při nástupu hlavy státu do nemocnice.

„Prezident republiky Miloš Zeman poděkoval pracovníkům Ústřední vojenské nemocnice v čele s prof. Miroslavem Zavoralem za jejich vynikající péči,“ uvedl Hrad ve své zatím poslední tiskové zprávě.

„Současně se prezident republiky pousmál nad hloupostí některých novinářů, kteří se domnívali, že zpráva o zdravotním stavu se publikuje v okamžiku nástupu do nemocnice,“ pokračuje text, pod nímž je podepsán mluvčí Jiří Ovčáček.

„Ve skutečnosti k vydání této zprávy je nezbytná celá řada vyšetření trvajících několik dní. Z tohoto důvodu nemohl tiskový mluvčí Jiří Ovčáček publikovat výsledky tohoto vyšetření v dřívější době,“ končí prohlášení.

Zeman nastoupil do nemocnice v úterý 14. září. V ten den Hrad informoval pouze o tom, že prezident „cestou milosti rozhodl o zastavení trestního stíhání a o prominutí podmíněného trestu“.

Zeman opustil nemocnici, při setkání v Lánech s Fialou už měl víno

První zprávu o tom, že v ní je, se veřejnost mohla oficiální cestou, tedy zprávou z Hradu, dozvědět až ve čtvrtek 16. září.

„Prezident republiky Miloš Zeman v úterý dne 14. září 2021 plánovaně nastoupil do Ústřední vojenské nemocnice v Praze. Lékaři provedli zevrubné zdravotní vyšetření prezidenta republiky: CT, sonografii a krevní odběry,“ uvedl Ovčáček.

Zeman zůstává v nemocnici i po osmi dnech, protokolář přivezl koše květin

„Nyní se dokončí rekondiční pobyt (...) zahrnující infuze, v příštím týdnu plánuje prezident republiky normální pracovní program,“ uzavřel ve zprávě. Zeman opustil nemocnici po šesti dalších dnech.

Zemanovu úterní hospitalizaci potvrdila sama nemocnice redakci iDNES.cz  zhruba hodinu poté, co prezident do pražských Střešovic dorazil. První politickou reakcí byl tweet premiéra Andreje Babiše.

Před 16. hodinou, tedy pět hodin poté, co prezident do nemocnice dorazil, napsal: „Moc teď myslím na pana prezidenta Zemana a přeju mu vše dobré, ať je brzy zdravý, plný sil a elánu. ÚVN je podle mě to nejlepší pracoviště v naší zemi a jsem rád, že je v těch nejlepších rukou.“

„Hlasitě jsem volal k Hospodinu, a vyslyšel mě ze své svaté hory. Klidně jsem ulehl a usnul. Probudil jsem se, protože mi Hospodin pomáhá. Nezaleknu se ani tisíců, kteří mě obkličují,“ napsal v týž den na Twitter Ovčáček.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video