Prezident Miloš Zeman jmenoval ve středu nové soudce a nabádal je, aby nebrali...

Prezident Miloš Zeman jmenoval ve středu nové soudce a nabádal je, aby nebrali úplatky | foto: Kancelář prezidenta republiky

Neber úplatky, neber, nabádal Zeman soudce. Whisky si mají kupovat sami

  • 70
Narážkou na slavnou filmovou hláškou z komedie Jáchyme, hoď ho do stroje, aby se nenechali uplácet, doprovodil prezident Miloš Zeman jmenování nových soudců na Pražském hradě. „Neber úplatky, neber úplatky, neber úplatky,“ řekl Zeman devatenácti ženám a devíti mužům, kteří ve středu složili soudcovský slib.

Dal tak vzpomenout na slova vedoucího autoservisu Karfíka v podání Ladislava Smoljaka, který ve známé komedii říká: „Neber úplatky, neber úplatky, neber úplatky, nebo se z toho zblázníš, ale je to marný, je to marný, je to marný.“

Zeman jmenoval 28 soudců, devatenáct žen a devět mužů (jejich seznam najdete zde). Ve svém projevu zmínil jako konkrétní příklady korupce v justici kauzu ústeckého konkurzního soudce Jiřího Berky a případ, v němž litoměřický soudce Ladislav Jelínek přijal podle obžaloby jako úplatek láhev whisky. Ani Berka, ani Jelínek však zatím v těchto případech nejsou pravomocně odsouzeni.

Whisky si kupujte sami, radil prezident soudcům

Zeman přijal v Lánech Pelikána. Je třeba zlepšit výběr soudců, shodli se

„Pokud si budete chtít vypít skleničku whisky, kupte si ji sami,“ doporučil nováčkům s odkazem na soudce Jelínka. Jelínek čelí společně s bývalým kolegou Josefem Knotkem obžalobě za to, že ovlivňovali výsledky několika trestních řízení. Za tuto korupci původně dostal tříletou podmínku a propadla mu láhev alkoholu, kterou také dostal jako protislužbu. (více zde) Verdikt ale zrušil Nejvyšší soud a nařídil případ projednat znovu. Pravomocně byl Jelínek odsouzen v jiné věci, a to rovněž za korupční jednání.

Druhý zmíněný soudce Berka způsobil podle žalobce spolu s dalšími lidmi škodu 264 milionů korun zfalšovanými konkurzy, například Union banky. Jeho kauza se vleče řadu let, částečně do ní zasáhla amnestie Zemanova předchůdce Václava Klause. V listopadu roku 2015 poslal Berku táborský soud do vězení na 8,5 roku, přičemž obžalovaný se chce bránit odvoláním.

„Já jsem upozornil pana ministra spravedlnosti, že rozsudek v této kauze dosud po 14 měsících nebyl zpracován, což pane ministře poněkud kazí onen dobrý obraz,“ zdůraznil Zeman směrem k ministrovi Robertu Pelikánovi z ANO. Řekl také, že je velmi rád, že se výrazně zkrátila doba, za kterou justice vyřizuje případy. „Po armádě a policii jsou soudci na třetím místě z hlediska důvěryhodnosti,“ pochválil soudcovský stav Zeman.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video